eur:
404.24
usd:
373.86
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

Kitől és miért félti Erdő Péter az iskolákat?

Az egyházi iskolák nem kapnak több pénzt, mint az önkormányzatok által fenntartott intézmények - mondta Erdő Péter. A bíboros a Magyar Kurír katolikus hírportálnak beszélt arról is, hogy bizonyos városokban eddig egyáltalán nem volt katolikus iskola, így ha felmerült az önkormányzat, a szülők és a pedagógusok részéről az átvétel igénye, akkor megtették a szükséges lépéseket, de több felkérést is elutasítottak.

Még nem jelent meg az új közoktatási törvény, ami pedig fontos meghatározója lesz annak, hogy milyen feltételek közé kerülnek az iskoláink. Szükségesnek tartom megjegyezni, hogy az egyházi iskolák nem kapnak több pénzt, mint az önkormányzatok által fenntartott intézmények - hangoztatta Erdő Péter bíboros a magyar Kurírnak adott interjújában. Hozzátette: évek óta fennáll az a helyzet, hogy az önkormányzatoknak több a kötelezettségük, mint amennyit a rendelkezésükre álló forrásokból el tudnak látni, így nem teljesítik az összes kötelezettségüket.

Az egyházi iskolák kiegészítő állami támogatását azon összeg után kalkulálják, amelyet az önkormányzatok ténylegesen adnak a saját iskoláiknak. Ha az önkormányzatok rendszeresen nem teljesítik kötelezettségeiket a saját iskoláik felé, akkor ez egy év múlva az egyházi iskolák kiegészítő támogatásában is vissza fog köszönni, és kevesebb pénzt kapnak - magyarázta a bíboros.

Körülbelül nyolcvan iskola kerül valamely keresztény felekezet fenntartásba az önkormányzatok anyagi helyzete miatt országszerte. Ennek kapcsán Erdő Péter azt mondta: bizonyos régiókban, városokban eddig egyáltalán nem volt katolikus iskola, így ha felmerült az önkormányzat, a szülők és a pedagógusok részéről az átvétel igénye, akkor megtettük a szükséges lépéseket az átvétel érdekében.

Több felkérést is elutasítottunk, volt olyan is, hogy az önkormányzat felajánlotta az iskolát, de az utolsó pillanatban bérleti díjat kért az épületért. Ezt azonban nem tudjuk finanszírozni, nem tudunk egy átvett közintézmény épületéért piaci bérleti díjat fizetni.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×