eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Olcsóbb lesz vagy drágább? - így alakulhat a benzin ára

Emelkedtek a héten a finomított termékárak, ráadásul a forint árfolyama is gyengült a dollárhoz képest. Mindezek alapján legnagyobb valószínűsége annak lehet, hogy az előttünk álló héten a benzin és a gázolaj ára is emelkedik pár forinttal a hazai kutakon - írja a Portfolio.hu.

Hiába került közelebb a líbiai kitermelés piacra való visszatérésének lehetősége a líbiai felkelők sikereit látva, a Brent árfolyama a kezdeti lecsorgást követően ismét a 110 dolláros szintek fölé emelkedett.

Emelkedést mutattak a napokban a finomított termékek átlagos jegyzésárai is, a benzin esetében 1,6, a gázolajnál pedig 0,9 százalékos erősödést lehetett tapasztalni a dollárban mért árfolyamokban.

Az autósok számára eközben a devizapiaci mozgások is kedvezőtlen irányba hatottak, a forint árfolyama ugyanis gyengült a dollárhoz képest (a múlt heti 187,8-as átlagár után az utóbbi napokban 189,6-os átlagos érték alakult ki). Ennek köszönhetően a benzin hazai fizetőeszközben mért átlagára 2,6, a gázolajé pedig 1,9 százalékkal került feljebb.

Az utóbbi napok ármozgásait látva legnagyobb valószínűsége annak lehet, hogy az előttünk álló héten a benzin és a gázolaj ára is kismértékben emelkedik majd a hazai kutakon. Az ármozgások alapján az árak csökkenésére nagyon kis esélyt látunk - vélik a Portfolio.hu szakértői.

A gazdasági portál által követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a MOL árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előrejelezni. Ez annak tudható be, hogy a MOL (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (dél-olasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×