eur:
387.68
usd:
357.69
bux:
68097.68
2024. május 17. péntek Paszkál

Soron kívüli elbírálást kér az Alstom

Elküldte a francia Alstom a 2-es metróra gyártandó szerelvények végleges típusengedély-kérelmét a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz. A francia gyártó szeretné felgyorsítani az engedélyezési folyamatot, ezért azt kérte a hatóságtól, hogy a beadványt soron kívül vizsgálja meg.

Az MTI birtokába került dokumentumban az szerepel, hogy a francia gyártó azt is kéri, a szerelvények fékrendszerével, illetve a vezetőfülke belső magasságával kapcsolatban adja meg a mentességet a hatályos Országos Vasúti Szabályzat és a Metró Jármű Szabályzat alól is. A gyártó ennek érdekében a levélhez csatolta a részletes indoklást is.

Az Alstom azt is kérte az NKH-tól, hogy a korábban megadott eltéréseket tartsa fenn. Ezek az üzemi és vészfékezéssel, az utastér belső magasságával, a vezetőfülke szellőzésével és fűtésével kapcsolatosak.

Az Alstomnak a korábban módosított szerződés szerint 300 napja van arra, hogy megszerezze a végleges típusengedélyt a 2-es metró szerelvényeire, és 330 napon belül le kell szállítania az első szerelvényt Budapestre.

A módosított megállapodást július 20-án írta alá Tarlós István főpolgármester és Patrick Kron, az Alstom-csoport elnök-vezérigazgatója, azt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is jóváhagyta. A főpolgármester július végén azt mondta: a szerződésmódosítással közelebb kerültek az Alstom kocsik Budapesthez.

Patrick Kron, a francia cég elnök-vezérigazgatója a kontraktus módosításakor úgy vélte: teljesíteni tudják a feltételeket.
Időközben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség már jóváhagyta az Alstom-szerződés módosítását, és elküldte az uniós társfinanszírozású beruházásokat koordináló szervezetnek, amely szintén ellenejegyezte azt.

A héten pedig az Alstomnak elküldött hivatalos értesítéssel újra hatályba lépett a BKV és a francia gyártó közötti szerződés, amelyet a 2-es és 4-es metróvonalra szánt szerelvények gyártására és leszállítására kötöttek 2006-ban.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

Beindulhat a magasabb kamatozású lakáshitelek refinanszírozása Magyarországon, de ha a teljes portfóliót nézzük, nem lesz szó jelentős volumenről. A bankok között nagy a verseny, így hiába a felkúszó hosszú oldali hozamok, várhatóan maradhatnak a jelenlegi lakáshitelkamatok, a CIB Banknál pedig több folyamat is segít majd abban, hogy kompenzálják a kedvezőtlenebb kamatkörnyezet hatását – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatóját a Portfolio Checklist csütörtöki adásában. Az interjút a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciára kitelepült stúdiónkban rögzítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×