eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Munkaadókkal egyeztetett a tárca a munka törvénykönyve tervezetéről

A Nemzetgazdasági Minisztérium szakértői pénteken azokkal a munkaadói szervezetekkel folytattak szakmai egyeztetést, akik a konzultáció első szakaszában érdemi írásbeli észrevételt tettek a munka törvénykönyve konzultációs tervezetéhez. A személyes egyeztetés során nyilvánvalóvá vált, hogy a munkaadók üdvözlik, és jó iránynak tartják a Munka Törvénykönyv tervezett változtatásait. Az MSZP szerint nem hozott előrelépést a kormány és a szakszervezetek tárgyalása.

A munkaadók a Nemzetgazdasági Minisztériumnak megküldött írásbeli észrevételeikben, és a tervezetről folytatott pénteki szakmai egyeztetésen a következő véleményüknek adtak hangot. A tervezet szerkezeti felépítése, az egyszerűsítés közérthetőbbé teszi a munka törvénykönyvét, és a mintegy két évtized alapján bekövetkezett változások valóban indokolják a munkajogi jogviszonyok átgondolását, újraszabályozását - olvasható a tárca InfoRádióhoz eljuttatott közleményében.

A hatályos munka törvénykönyve nem segíti a munkahelyteremtésben a magyar gazdaságot, ezért azon változtatni kell. A tervezet alapvetően jól szolgálja a vállalkozások érdekeit, csökkentve az aránytalan, esetenként túlzott munkavállalói kedvezményeket, kellő rugalmasságot biztosítva a munkaadók számára.

A jelenleg hatályos, zavaros, átgondolatlan törvényi szabályozás helyébe lépve az új munka törvénykönyve a jogbiztonságot fogja szolgálni.

A gazdasági környezet igényeihez igazodva, illetve az adminisztrációs terhek jelentős csökkentésével az új jogszabály javítja a munkaadók, ezen belül a kis- és középvállalkozások versenyképességét, és ezzel hozzájárulhat a munkahelyek megőrzéséhez és új munkahelyek megteremtéséhez.

A konzultációt követően a tárca megvizsgálja, hogy a munkaadók mely javaslatai építhetők be a tervezetbe.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által készített tervezethez eddig beérkezett, illetve az elmúlt két nap konzultációi során elhangzott szakmai javaslatokat a tárca szakértői munkacsoportja elemzi. Azokat a szakmai javaslatokat, amelyek segítségével az új Munka Törvénykönyve hozzájárul az egymillió új munkahely megteremtéséhez, a Nemzetgazdasági Minisztérium a végleges tervezetbe beépíti.

A konzultációsorozat után kezdődik meg a közigazgatási egyeztetés, míg a tervezetről várhatóan ősszel születik kormánydöntés. A törvényjavaslat ezt követően kerül az Országgyűlés elé.

"Úgy, ahogy van, el kellene felejteni"

Az MSZP szerint nem történt előrelépés a kormány és a munkavállalói érdekképviseletek csütörtöki tárgyalásán, ahol az új munka törvénykönyvének tervezetéről egyeztettek. A szocialisták változatlanul a dokumentum visszavonását sürgetik.

Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának MSZP-s elnöke pénteki sajtótájékoztatóján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a hat szakszervezeti konföderáció közötti egyeztetést formálisnak nevezte, megjegyezve: a kormányt képviselő Kardkovács Kolos helyettes államtitkár nem bír kompetenciával az ügyben, hatásköre a szocialista politikus szerint odáig terjedt, hogy eldönthette, megkínálja-e kávéval az asztalnál ülőket.

Az MSZP-s képviselő kifejtette: amíg a kormánytöbbség törvényt fogadott el a havi 300 ezer forintnál kevesebbet keresőkre vonatkozó bérajánlást figyelmen kívül hagyó vállalatok szankcionálásáról, aközben a munka törvénykönyvének tervezett változásaival "újabb lyukat vág a munkavállalók zsebén". Mint mondta, a koncepció alapján az évi 2100 munkaóra háromszázzal növelhető, a túlóra után azonban nem jár majd automatikusan 50 százalékos bérpótlék, a munkaadó szabadidővel is kiválthatja azt. Ez 6 százalékos bérveszteséget okoz az érintetteknek, míg az éjszakai műszakpótlék mértéke 50 helyett 15 százalék lenne, a délutáni műszakpótlék pedig megszűnne - tette hozzá.

Gúr Nándor pártja álláspontját rögzítve elmondta: az MSZP szerint a munka törvénykönyvének tervezetét "úgy, ahogy van, el kellene felejteni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×