eur:
387.7
usd:
357.1
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Miért van kevesebb szúnyog, mint tavaly?

Két oka van annak, hogy idén jóval kevesebb a szúnyog a magyarországi vízpartokon, mint tavaly - mondta el az InfoRádió által megkérdezett biológus. Tóth Sándor kifejtette: az egyik a tavalyinál relatíve kevesebb csapadék, a másik pedig az, hogy a mostanra kialakuló ideális tenyészőhelyeken már olyan szúnyogfajok lárvái kelnek ki, amelyek nem csípik meg az embert.

Idén több tényező is közrejátszott abban, hogy kevesebb a szúnyog - közölte az InfoRádió által megkérdezett biológus.

Tóth Sándor kiemelte: a partvidéken, külső vizekben, mocsarakban, csapadékvizes pocsolyákban fejlődnek ki a szúnyogok. Az olyan területeken lesz sok szúnyog, ahol a part közelében nagyobb kiterjedésű, mélyfekvésű rétek vannak, és ezekben hosszabb ideig megállt a víz.

A kialakult tenyészőhelyeken olyan fajok fejlődnek ki nagy mennyiségben, amelyek nem csípik az embert. A dalos szúnyog például madárvérrel táplálkozik - fejtette ki.

A biológus beszélt arról is, hogy a szúnyogirtástól csökkenhet az egyedszám, de mindez nem elsődleges befolyásoló tényező.

Tóth Sándor hangsúlyozta, hogy ősszel még növekedhet a szúnyogok száma, mert vannak olyan fajok, amelyeknél több nemzedék repül ki évente. A tojások sokáig életképesek, ezért az úgynevezett gyötrőszúnyogok akár még nyár végén, sőt ősz elején is megszaporodhatnak - tette hozzá.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×