eur:
387.54
usd:
356.86
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Így lehet kevesebb a törlesztőrészlet szeptembertől

Már igényelhető a bankoknál az árfolyamrögzítés, ami révén az adósok havi törlesztőrészletét azonnal a kedvezményes árfolyamon számolják el. Az árfolyamrögzítés időszakának lejárta utána a havi törlesztőrészlet legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb, mint az árfolyamgát időszakában - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az augusztus 12-től igényelhető árfolyamrögzítéssel a kormány azoknak a deviza jelzáloghitel adósoknak nyújt segítséget, akik mindeddig szerződés szerint, vagy kis késedelemmel fizették törlesztőrészleteiket, azonban az árfolyam jelentős gyengülése veszélybe sodorhatja törlesztőképességüket - olvasható a tárca közleményében.

A kormány annak érdekében, hogy az érintett háztartásokat megóvja a nemzetközi tényezők okozta árfolyamváltozástól, a programban résztvevő deviza jelzáloghiteladósok számára a svájci frank árfolyamát 180, az euró árfolyamát 250, míg a japán jen árfolyamát 2,0 forinton rögzíti. Az adósok havi törlesztőrészletét 36 hónapos időszakra, de legkésőbb 2014. december 31-ig rögzítik.

Az árfolyamgát időszakának lejárta után a törlesztőrészlet legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb, mint az árfolyamgát időszakában, amely a jövő héten kormányrendeletben kerül rögzítésre.

Az árfolyamrögzítés időszakában az adósok a fenti kedvezményes árfolyamszinteken törleszthetik hitelüket, míg az árfolyamkülönbözet havi összegét egy gyűjtőszámlán különítik el, amely immár forint alapú hitelként, és a bankok számára is törvényben előírt 3 havi bankközi kamatlábbal kamatozik, ami jelenleg 6,09 százalék. Ezáltal a bank nem tesz szert profitra a gyűjtőszámlára nyújtott hitelen. Az árfolyamrögzítés igénylése egyszerű ügyintézéssel lebonyolítható, az adósoknak kizárólag egy minden bankra egységesen érvényes, fix áron szabályozott közjegyzői díjat kell fizetniük, más díj nem számolható fel.

Az egységes közjegyzői díj pontos összegét a legkésőbb jövő héten életbe lépő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri rendelete határozza meg.

A programban mindenki részt vehet, akinek jelzáloghitele van, és megfelel a feltételeknek, függetlenül attól, hogy lakáscélú vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt vett fel.

Az árfolyamrögzítés igénylése után az adósok havi törlesztőrészlete azonnal a kedvezményes árfolyamon kerül elszámolásra, melyet a kormány rendeletben szabályoz.

Ellenőrizni fogja az árfolyamrögzítés szabályainak betartását a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a pénzintézeteknél - mondta el Binder István szóvivő. Hozzátette: az árképzés mellett a fogyasztóvédelmi előírások betartását is vizsgálni fogják.

A pénzügyi nehézségekkel küszködő adósoknak érdemes minél előbb belépni az árfolyamvédelem oltalma alá, mert minél korábban csatlakozik az adós a programhoz, annál hamarabb fizetheti az alacsonyabb törlesztőrészletet. Az adósok 2011. december 31-ig kérhetik pénzintézetüknél az árfolyamrögzítést.

Az árfolyamrögzítés révén a jelenlegi árfolyamszinteken számítotthoz képest a törlesztőrészlet svájci frank esetén 30 százalékkal, japán jen esetén 20 százalékkal, euró alapú hitelek esetén pedig közel 10 százalékkal lesz alacsonyabb.

Az árfolyamrögzítés segítségével hosszú távon kiszámíthatóvá, stabillá és biztonságossá válik a törlesztés; az adós nem lesz kitéve a devizaárfolyamok átmeneti, de az utóbbi időszakban is tapasztalható rendkívül szélsőséges ingadozásainak, a törlesztőrészlet az elkövetkező 3 évben nem függ majd az árfolyamok kiszámíthatatlan alakulásától.

A Nemzetgazdasági Minisztérium vezetése ezért felhívja a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkező állampolgárok figyelmét, hogy jelenbeli és várható jövőbeli jövedelmi helyzetüket, valamint a törlesztőrészlet jelentette terheket mérlegelve éljenek az árfolyamrögzítés lehetőségével, amelyet a tárca megfelelő és biztonságos kereteket teremtő konstrukciónak ítél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Igazi adatdömping érkezett ma hajnalban Kínából. Ezek összességében inkább gyengébbek lettek a vártnál, hiszen a kiskereskedelmi forgalom növekedése a járvány utáni új mélypontra esett vissza, és a belső kereslet visszafogottságára utal az is, hogy folytatódott a lakásárak lejtmenete. Nem csak a lakossági kereslet alakul kedvezőtlenül, hanem a vállalati aktivitás is, legalábbis a beruházások szempontjából, amelyek a vártnál gyengébben alakultak. A gazdasági lendületet az export tartja fent igazán, hiszen az ipari termelés az előrejelzéseknél erősebben alakult a tavasz közepén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×