eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Atkári: Fizetésképtelenné válhat a BKV - lapszemle

Tarlós István főpolgármester pénzügyi tanácsadója, Atkári János szerint ha augusztus végéig nem érkezik meg a kormány által ígért kilencmilliárd forintos extra támogatás, a BKV fizetésképtelenné válik. A mentőövről kormánydöntés már van, ám a pénz még nem érkezett meg - írja a Népszabadság.

A lap szerint a közlekedési cég régi hiteleinek megújítására nincs mód, új kölcsönt pedig csak állami garanciavállalás mellett kaphatna. A bankok óvatosak, hiszen 2012 márciusában lejár a cég közszolgáltatói szerződése.

A BKV pénzügyi helyzete nem stabilizálható, amíg a megrendelő nem biztosítja teljes körűen a valós költségek fedezetét. A jelenlegi, az uniós csatlakozás idején megkötött szerződésben ezt nem sikerült kikényszerítenie a cégnek. Évi negyvenmilliárd forint többletforrásról lenne szó, a főváros pedig ennyit képtelen kigazdálkodni.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy újabb gyanúsítottjai vannak a fővárosi önkormányzat cégeinél folytatott nyomozásoknak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint két személy gyanúsítottak meg a Főkert Zrt.-nél tavaly júniusban hűtlen kezelés gyanújával indított eljárásban.

A vizsgálat szeptember 15-én lejáró határidejét a hatóság várhatóan meghosszabbítja, akárcsak több más, hasonló ügyben is - írja a Magyar Nemzet.

Az Index írása szerint elrontották a Margit híd budai oldalán található kerékpáros alagút forgalomtechnikai jelzéseit. Az alagút csak kerékpáros közlekedésre szolgál majd, míg a jelenlegi jelzések szerint azt gyalogosok is használhatnák.

A Napi Gazdaság cikkéből kiderül: már csak egy banknál működik az életjáradék-program. A lap szerint a többi pénzintézet két-három évre felfüggesztette az ilyen típusú szerződéskötéseket. A bankok a hazai ingatlanpiaci leértékelődésre és a kedvezőtlen finanszírozási környezetre hivatkozva jegelik programjaikat.

A Portfolio.hu arról ír, hogy egyre több elemző szerint érzékelhetően visszavetheti a magyar gazdaság erejét az elmúlt hetek frankdrágulása. A gazdaság növekedése így jócskán elmaradhat a kormány növekedési prognózisától. Az elkövetkező hetekben fokozódik a figyelem Magyarország iránt, mert a tervek szerint a kormány augusztus 31-ig hagyja jóvá a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot, amely szeptember 30-án kerül a Parlament elé.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×