eur:
388.45
usd:
360.51
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Márciusra készülhetnek el az első lakások Ócsán

Jövő márciusra készülhet el az első nyolcvan lakás Ócsán, a szociális családiház-építési program keretében - hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón.

Idén 775 millió forint áll rendelkezésre ahhoz, hogy a tervezett 500 szociális családi házból első ütemben 80 elkészüljön Ócsa-Alsópakonyon - tájékoztatott Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára. Hozzátette: jövőre 4 és 6 milliárd forint közötti összeget szánnak erre a célra, a pontos összeg az ez évi eljárásoktól függ.

A tervek szerint március végéig elkészülhet az első nyolcvan ház, ahova - Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szavai szerint - azok költözhetnek be, akik ezt önként vállalják, és akiknek az egyéb lehetőségek, például a frank árfolyamának a rögzítése nem segít.

Bukodi Károly, Ócsa polgármestere elárulta: másfél hónapja tudnak a kormány tervéről, amit először "vegyes érzelmekkel" fogadtak. A harmadik egyeztetésen elkészült egy keretmegállapodás, amely elé szerinte a képviselő-testület "nem fog gátat emelni".

Kovács Zoltán a tájékoztatón megerősítette a Magyar Közlönyben megjelenteket: augusztus végére létrejön a Nemzeti Eszközkezelő, amely egyebek mellett a fizetésképtelenné vált emberek otthonait veszi állami kezelésbe, illetve kezeli az újonnan építendő szociális családi házakat.

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy azért választották Ócsát a program helyszínéül, mert a bajba jutott hitelesek legnagyobb számban Budapesten és a fővárosi agglomeráció területén élnek. Innen a főváros központi részei is 40 perces utazással megközelíthetőek vasúton, vagy az M5-ös autópályán. A terület állami tulajdonban van, tehát nem kell fizetni érte, és 2010 óta a település is "beépítésre szánt fejlesztési területté" sorolta át a jelenleg mezőgazdasági művelés alatt álló földet. Kovács Zoltán elmondta: vizsgálják, hogy hol lehet még hasonló programokat indítani.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×