eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kétharmados patthelyzet Esztergomban

Esztergomban az önkormányzati választások óta van patthelyzet a kétharmados többséggel megválasztott független polgármester és a testület kétharmadát adó Fidesz-frakció között.

Tétényi Éva, a tavalyi önkormányzati választáson kétharmados többséggel megválasztott polgármester és a helyi képviselő-testület kétharmadát adó Fidesz-frakció között az után alakult ki patthelyzet, hogy a polgármester a korábbi fideszes városvezetőtől, Meggyes Tamástól örökölt 1,2 milliárdos kifizetetlen számlára és a 25 milliárdos adósságra hivatkozva adósságrendezési eljárást kért a város ellen.

Ennek megindítását a helyi Fidesz törvénytelennek ítélte, sőt már az első képviselő-testületi ülésen közölte, hogy fél évig nem jelöl alpolgármestert.

Az adósságrendezési eljárást azóta a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság befejezetté nyilvánította, a feltárt hitelezői igények szerint az előző városvezetés alatt felhalmozott adósságot 30 év alatt fizetheti vissza a város. A Fidesz-frakció álláspontja szerint azonban az adósságrendezési eljárás egy törvény által előírt reorganizációs kényszerpályára állította Esztergomot, amely miatt a nem kötelezően ellátandó feladatok, így a szociális jóléti intézkedések lehetetlenné váltak.

Alpolgármestert azóta sem sikerült választani. Legutóbb a polgármester a jobbikos Stámusz Andreát jelölte a posztra, akit a képviselő testület nem támogatott.

Tétényi Éva - állítása szerint - a helyzet megoldására kormánybiztos kinevezését is kérte a miniszterelnöktől, hogy az közvetítőként védhesse a település érdekeit a vitában. Ebben azonban a helyi Fidesz csupán annak bizonyítékát látta, hogy a polgármester képtelen ellátni feladatát. A közigazgatási tárca pedig nem tartotta indokoltnak a kinevezést.

A város tartozásai miatt a Vértes Volán júliusban megszüntette helyi járatait, ám helyközi buszokkal biztosította a városon belüli tömegközlekedést. De a témához kapcsolódik az is, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség nemrég különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomozást rendelt el az esztergomi Vaszary Kolos Kórház, valamint az esztergomi önkormányzat ellen. Az azonban a főügyészség határozatából nem derült ki, hogy a nyomozás pontosan mely időszakra vonatkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×