eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hoffmann Rózsa: Nem tervezünk központi pedagógus-létszámleépítést

Az oktatási államtitkárság nem tervezi tanárok elbocsátását, ám a gyerekszám-csökkenés miatt kevesebb pedagógusra lesz szükség - mondta Hoffmann Rózsa. Az oktatási államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy jövőre léphet életbe az új közoktatási törvény, idén szeptembertől csupán egy változással számolhatnak a diákok az eddigiekhez képest. A felsőoktatási törvény koncepcióját pedig szeptemberben tárgyalhatja a kormány - tette hozzá.

Összesen 150 ezer tanát dolgozik a közoktatásban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Hoffmann Rózsa államtitkár, aki hangsúlyozta: semmiféle központi elbocsátást nem terveznek, és nem is tudja, mire alapozzák a szakszervezetek a számításaikat.

"Úgy látszik, a szakszervezeteknél egy visszatérő motívum, hogy minden változás előtt ilyen számokkal ijesztgetik az embereket" - fogalmazott. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szeptembertől körülbelül 170 ezerrel kevesebb gyerek kezdi meg iskolai tanulmányait, mint 2002-ben, és becslések szerint 24 ezerrel kevesebb, mint tavaly.

Ez nagyon jelentős csökkenés, és a közoktatási rendszerben a gyerekért van a pedagógus, nem pedig fordítva - emlékeztetett Hoffmann Rózsa, tehát ha ilyen radikális mértékben csökken a tanulók száma, akkor ebből szükségszerűen következik bizonyos pedagóguslétszám-csökkenés is - tette hozzá.

Ezzel országos viszonylatban természetesen az államtitkárság is kalkulál - de a csökkenés nem azonos módon jelentkezik minden iskolában. A koncepciójukban az is szerepel - amelyet ő személy szerint egyébként az egyik legfontosabb elemnek tart -, hogy minden kistelepülésen, ahol erre igény és elegendő számú gyerek (akár nyolc-tíz fő) is van, ott fenn kell tartani az alsó tagozatot.

Tehát, ha egy faluban most működik egy alsó tagozat, mondjuk 32 gyerekkel, és közülük csak 28 marad a következő évben, ez a létszámcsökkenés nem jelenti feltétlenül azt, hogy egy pedagógust el kell majd bocsátani. Ezt a különbséget az állam finanszírozni fogja - mondta.

De z általános iskola felső tagozatán és a középiskolában már arra kell törekedni, hogy gazdaságos is legyen az intézmény működése. Ott az állam komoly szerepet fog vállalni, évről-évre megnézi, hogyan lehet arányosítani a gyereklétszámot a pedagógus-szükséglettel - hangsúlyozta

Új közoktatási törvény


Jövőre léphet életbe az új közoktatási törvény - mondta Hoffmann Rózsa. A oktatási államtitkár azt szeretné, ha ezzel párhuzamosan életbe lépne az új nemzeti alaptanterv is, felmenő rendszerben.

Idén szeptembertől csupán egy változással számolhatnak a diákok az eddigiekhez képest, ez pedig a mindennapos testmozgás lehetővé tétele az alsó tagozaton.

"Mivel az alsó tagozatos gyerekek hetven százaléka napközis, a napközis nevelők dolga lesz, hogy azokat is, akik történetesen nem maradnának délután az iskolában, ott tartsák mozogni" - magyarázta.

A várhatóan tehát jövőre hatályba lépő új közoktatási törvény a tanárok bérezését tekintve a többi között szakít az óraadói szemlélettel, és a fizetéseket megemelve új munkaidő-elszámolást, valamint központi bérfinanszírozási rendszert vezetne be.

Új felsőoktatási törvény

Szeptemberben tárgyalhatja a felsőoktatási törvény koncepcióját a kormány, miután a közigazgatási államtitkárok ülésén nem volt szó a tervezetről - közölte az oktatásért felelős államtitkár. Hoffmann Rózsa az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta: a grémium szerint a koncepció bizonyos pontjai politikai döntést igényelnek.

A sajtóban az elmúlt napokban megjelent több részlet, de azokat nem kommentálta. Azt mondta, az eredeti, őszi koncepcióhoz képest fontos kérdésekben nincs változás.

Megismételte, a Széll Kálmán-tervben előirányzott 88 milliárdos elvonást 2014-ig túl soknak tartja. Szerinte erről akkor lehet elgondolkodni, ha a gazdasági szereplők beszállnak a finanszírozásba.

Az államtitkár szólt arról is, hogy felül kell vizsgálni a Bolognai rendszert, és egyes területeken vissza kell térni az osztatlan képzéshez, máshol továbbra is megmaradhat a kétciklusú folyamat.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×