eur:
400.5
usd:
368.62
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Kékszalag: menteni kellett a vitorlásokat a vihar miatt

34 embert mentettek ki a balatoni Kékszalag bajnokság vitorlásversenyzői közül az éjszaka megérkező erős szél miatt, s a vízi rendőrök közel teljes készültségben tejesítenek szolgálatot - tájékoztatott Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

A kapitány beszámolója szerint a csütörtök reggel indult, 48 órás tókerülő versenyt az első nap délutánjától érte el a fokozódó szél, amely éjszakára óránként 60-80 kilométerre erősödött, kihívást jelentve a rutinos vitorlázóknak is. A várható időjárásról kellő tájékoztatást kapott a versenyen elindult 588 hajó több mint 3500 főnyi legénysége. Nagyon erős vihar és zápor jelenleg nincs a térségben, mégis folyamatosan mentést kérnek a versenyzők.

A legkönnyebben felboruló hajótípusnak számító Liberák zömmel már célba értek. Borulás eddig egy esetben történt, ahol a legénység nem kívánt partra kerülni a hajója nélkül, így egyelőre győzködik őket a vízirendőrök. A Balaton 27 fokos, és a szél is kellően meleg, így kihűlés nem veszélyezteti a vízbe kerülteket. A bajba jutott hajók legénységeinek többnyire el kell magyarázni, hogy ne sodródjanak, hanem vessenek egy vagy több horgonyt, minél jobban világítsák ki magukat, így várjanak a szél csendesedésére, hacsak nem érzik magukat valamiért életveszélyben. Több mentést kérő versenyző nem képes megmondani sem a hajója GPS korordinátáit, sem azt, hogy merre jár, így nagyon nehéz megtalálni őket a sötétben, ahol a hajók fénye keveredik a parti fényekkel.

A vízi rendészet tíz hajója a teljes sötétedés óta értékmentést nem vállal, kizárólag életmentésre koncentrál. Többen sérelmezik, hogy nem partra vontatják őket, hanem csak a személyeket szállítják a legközelebbi kikötőbe, miközben a hajójukat ott kell hagyniuk a víz közepén lehorgonyozva, és kivilágítva.

"Anyagi kár biztos lesz, de reméljük emberéletet nem követel az erősen szeles időjárás" - mondta Horváth László, akinek emlékezete szerint hasonló helyzet utoljára egy évtizede történt egy Fehérszalag vitorlásversenyen, ahol szintén éjszaka csapott le az erős szél a mezőnyre.

A VMSZ folyamatosan ment

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata az első, de még nem végleges adatok szerint az elmúlt este érkezett vihar következtében bajba kerültek mentését végezte és végzi folyamatosan. A Balatonon zajló vitorlásverseny résztvevői közül csak a VMSZ 68 hajóról 233 főt mentett le. Információink szerint még most is legalább 30 olyan hajó van, mely zátonyra, vagy nádasba futott, vagy elmerült.

A mentések közben egy vízimentő is megsérült, szerencsére "csak" könnyebben. A mentés közben komoly anyagi károk keletkeztek az eszközökben is. Egy mentőhajó motorja totálkáros lett, de a "Rupert" sürgősségi mentőhajóban is keletkeztek károk. Ezek felmérése folyamatban vannak. A VMSZ 7 saját hajóval, valamint a keszthelyi vízimentők egy hajójával és két - önkéntes, együttműködő - vitorlás egyesületi hajóval vett részt a mentési munkákban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×