eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

Milliárdok a hivatásos érdekvédelemért - lapszemle

Magyarország a harmadik helyen áll a válságot legsúlyosabban megszenvedett átalakuló országok között - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az illetékes parlamenti bizottság szerint felezni kellene a MÁV szakszervezetekre fordított költségeit.

Magyarország a harmadik helyen áll a válságot legsúlyosabban megszenvedett átalakuló országok között - írja az Európai Újjáépítési Bank és a Világbank legfrissebb hangulatjelentésére hivatkozva a Népszabadság. A felmérés alapján hazánkban a háztartások kétharmadát sújtotta a recesszió, ami húsz százalékkal haladja meg az átlagot, ám a vizsgált országok közül itt a legelégedetlenebbek az emberek az élettel: mindössze 18 százalék érzi jól magát a bőrében. A jövőbe vetett hit is nagyon gyenge: az emberek attól tartanak, hogy még a gyerekeiknek sem megy majd jobban.

A Magyar Nemzetben az olvasható, hogy az illetékes parlamenti bizottság szerint felezni kellene a MÁV szakszervezetekre fordított költségeit, a társaságnál azonban egyelőre a munkaidő-kedvezményt 21, a szakszervezeti vezetők alapbérét pedig 17 százalékkal csökkentették, így továbbra is milliárdokat fizetnek a hivatásos érdekvédelemért. A cikk szerint a 2002-es kormányváltás után titkos megállapodást kötött a MÁV akkori vezetése a reprezentatív vasutas-szakszervezetekkel, amelynek értelmében a társaság az érdekképviseletek 66 tisztségviselőjét vette át a humánpolitikai vezérigazgató-helyettes szervezeti egységébe, az első számú szakszervezeti vezetők már ekkor havi 700 ezer forintot kaptak.

Az Index arra kereste a választ, hogy mekkora a különbség az ugyanazon márkanév alatt futó kelet-európai és a nyugati termékek között. A cikk szerzői mindezért számos terméket gyűjtöttek össze, majd elemeztették ezek összetételét a Wessling Hungary Élelmiszer-vizsgáló laboratóriumában. A tesztek eredményét részletesen a portálon olvashatják.

Az állami nyugdíjrendszerben is csak az egyéni járulékbefizetések után járna nyugdíj, s az így felhalmozott összeget lehetne örökölni a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által a kormány részére készített Nemzeti Nyugdíjpolitikai Koncepcióról szóló előterjesztés szerint - közölte a Pénzcentrum.hu. A gazdasági portál birtokába került dokumentum szerint az egyéni nyugdíjjárulék mértéke a duplájára emelkedne.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a gyógyszertárak érdekvédelmi szervezetei üdvözlik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium patikákra vonatkozó, személyi minimumfeltételekről szóló módosításait, holott korábban több szervezet is a nemtetszését fejezte ki. A Gyógyszerellátási Gyógyszerészeti Szakmai Kollégium és a kamara is azt javasolta, hogy létszámminimum kialakítását elsősorban a nyitvatartási idő határozza meg, ezenfelül pedig a vényforgalom alapján írjanak elő további személyi feltételeket.

A Portfolio.hu-n a Magyar Közlöny keddi számában megjelent, a Semmelweis-tervben meghatározott feladatok végrehajtásáról szóló kormányhatározat alapján az olvasható, hogy szeptember végéig kidolgozzák az egészségügyi dolgozók életpályamodelljét, november végéig pedig feláll a mintegy másfél millió lakos ellátásáért felelős térségi egységekre épülő állami egészségszervezési intézményrendszer. Az erre épülő új betegút-szervezési rendszernek legkésőbb a jövő év közepéig kell működnie. A határozat ma lépett hatályba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×