eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Elfogadta a megszorító csomagot a görög parlament - a nap hírei

Elfogadta a megszorításokat tartalmazó törvénycsomagot a görög parlament. Hétfőn hallgatja meg a parlament alkotmányügyi bizottsága az alkotmánybírósági elnöknek jelölt Paczolay Pétert. Megállapodott a csoportos leépítésről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap az üzemi tanáccsal. A nap legfontosabb hírei június 29-én.

Elfogadta a 28,4 milliárd euró összértékű költségvetési megszorításokat tartalmazó törvénycsomagot a görög parlament. Ez volt a feltétele annak, hogy Athén megkapja a korábbi mentőhitel újabb, 12 milliárd eurós részletét, és a támogatók hajlandóak legyenek tárgyalni az újabb segítségről. A döntés előtt tüntetők egy csoportja ismét összecsapott a rendőrökkel, akik könnygázt is bevetettek a tiltakozók ellen. Többen megsérültek. Európa vezető politikusai üdvözölték a parlament döntését és további reformokat sürgettek.

Kína forint- és devizaadósságot is vásárolhat - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás összeget nem említett, ugyanakkor hozzátette: a két állam egy közös fejlesztési alapot állít fel Magyarországon tervezett kínai, és Kínában tervezett magyar projektek finanszírozására.

Összesen 11,8 milliárd forint értékű informatikai pályázatokat hirdetett a kis és közepes vállalkozások versenyképességének javításáért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A pályázatok célja, hogy a kis cégek munkahelyeket teremtsenek.

Hétfőn hallgatja meg a parlament alkotmányügyi bizottsága Paczolay Pétert, akinek alkotmánybírósági elnökké jelölését ellenszavazat nélkül támogatta az Országgyűlés illetékes eseti bizottsága. A jelenlegi elnök újraválasztásáról akár már aznap dönthet is a Ház.

A bátorságról és a teljes megújulásról beszélt Ronald Reagan egykori amerikai elnök szobrának felavatásán a miniszterelnök. Orbán Viktor a budapesti Szabadság téren azt mondta: még falakat kell lebontani ahhoz, hogy az ország megszabaduljon a múlt hibáitól és sikeres, erős nemzetté váljon. Ezzel egyidőben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek ítélte a Nemzetközi Szabadság díját az amerikai Ronald Reagan Elnöki Alapítvány.

A VOLT Fesztiválra látogatott a köztársasági elnök; Schmitt Pál elismeréseket adott át. Az államfő az európai roma stratégiáról tartott kerekasztal beszélgetésen azt mondta: míg mások beszéltek róla, addig Magyarország megcsinálta azt.

A schengeni vívmányok erősítését szorgalmazzák a Salzburgi Fórum tagországai - közölte a belügyminiszter. Pintér Sándor hozzátette: a közép-európai belbiztonsági együttműködésben részt vevő 8 tagállam közös javaslatot fogalmaz meg erről az Európai Bizottságnak.

Életbe lépett a Közszolgálati Kódex. A dokumentum a szakma mellett a társadalom, a közösség minél szélesebb körének véleményét megjelenítve segíti a közmédiumokat az értékteremtésben.

Megállapodott a 600 fős csoportos leépítésről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap és a munkavállalókat képviselő ideiglenes üzemi tanács. Az elbocsátásokkal jövőre 3 milliárd forintot takaríthat meg az alap, amely műsorgyártásra kívánja fordítani az összeget.

Õsszel a szerdainál is nagyobb demonstrációkat szervez a Liga Szakszervezetek, ha a július 4-én kezdődő tárgyalásokon nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal. Az érdekképviselet azt követeli, hogy vonják be képviselőiket a Munka törvénykönyve átalakításába, és ne vegyék el a korábban megszerzett kedvezményes nyugdíjjogosultságot az érintettektől.

Rendben lezárultak a május-júniusi érettségi vizsgák, amelyeken mintegy 141 ezren adtak számot tudásukról. A diákok középszinten összesen 192, emelt szinten 57 tárgyból vizsgáztak; az eredmények július 12-e körül várhatóak.

Napokon belül felújítja a szerdán 0 órakor leállított fehéroroszországi áramszállítást Moszkva, miután Minszk átutalta adóssága esedékes részét. A fehérorosz Belenergo február óta 1,5 milliárd rubel adósságot halmozott fel, emiatt az orosz Inter Rao június 9-én felére csökkentette az áramszállítást, és csak akkor újította fel, amikor megállapodás született az adósság törlesztésének menetéről.

Egyiptomban több mint ezren sérültek meg a rendőrség és a kormányellenes tüntetők összecsapásaiban, Kairóban. A hatóságok 50 tüntetőt vettek őrizetbe. A kormányzó katonai tanács az egyiptomi nép és a karhatalom szembeállításának szándékával vádolta meg a demonstrálókat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×