eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

Aki a gonosz birodalmának nevezte a Szovjetuniót

Ronald Reagan, az Egyesült Államok 40. elnöke kormányzása idején elévülhetetlen érdemeket szerzett a kommunizmus bukásában. Születése 100. évfordulója alkalmából ma avatják fel a szobrát a Szabadság téren. A rendezvényen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök és Condoleezza Rice, az Egyesült Államok volt külügyminisztere.

Ronald Reagan 1911. február 6-án született az Illinois állambeli Tampicóban. Az egykori filmszínész, aki több mint ötven Hollywoodi produkcióban szerepelt, 1981 és 1989 között volt az Egyesült Államok 40. elnöke, később pedig két alkalommal is Kalifornia állam kormányzójává választották.

A gonosz birodalmának 1983-ban nevezte a Szovjetuniót az Evangélikusok Nemzeti Szövetsége előtt elmondott floridai beszédében. 1984-ben pedig elindította az Egyesült Államok úgynevezett  "csillagháborús" rakétavédelmi programját is, amellyel erejét meghaladó fegyverkezési versenyre kényszerítette a Szovjetuniót.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója nemrég a volt amerikai elnök születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett konferencia apropóján az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: tévhit, hogy Ronald Reagan csak egy üresfejű színész volt.

Amikor elnöki pozícióba került, már nagyon határozott politikai, gazdasági és főleg ideológiai programja volt arra, hogyan lehet a Szovjetunió ellen harcolni. Reagannek határozott értékválasztásai voltak, és úgy gondolta, hogy a hidegháború valójában az értékek háborúja - emelte ki Schmidt Mária.

Ronald Reagan 2004-ben, 93 éves korában hunyt el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×