eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hamarosan elkezdik a reálhozamok átutalását - a nap hírei

Brüsszelben megkezdődött a tagországok állam- és kormányfőinek találkozója. Két hét múlva megkezdhetik a reálhozamok átutalását a volt tagoknak a magán-nyugdíjpénztárak. Csaknem 600 támogatott gyógyszer ára változik júliustól. A nap legfontosabb hírei június 23-án.

Brüsszelben megkezdődött az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozója, amely számos, magyar elnökség alatt született döntést véglegesít. A péntek délutánig tartó csúcsértekezleten jóváhagyják az unió Duna-stratégiáját, a romák társadalmi beilleszkedését segítő tervezetet, az euróövezet stabilitásának növeléséhez szükséges szerződésmódosítást, továbbá a horvát uniós csatlakozási tárgyalások lezárását. A kormányfők közül többen kitértek a súlyos adósságproblémával küzdő Görögország helyzetére, miután az befolyással van az euróövezet pénzügyi szilárdságára.

Közben Görögországban újabb intézkedéseket jelentett be a tervezett 28 milliárd eurós megszorító csomag részeként a pénzügyminiszter. A megszorításokra azért volt szükség, mert a nemzetközi hitelintézetek csak így hajlandóak folyósítani a támogatást. A szakszervezetek 48 órás általános sztrájkot hirdetett június 28-ától a megszorító csomag ellen.

Akciótervet fogadott el az élelmiszerárak ingadozásának letörésére a G20-csoport. Megállapodtak arról is, hogy ösztönzik a beruházásokat az új élelmiszertermelési technológiákba. A tanácskozáson ugyanakkor nem foglalkoztak a bioüzemanyagok korlátozásával, noha a gyártás jelentős mezőgazdasági terménymennyiséget emészt fel.

A költségvetési törvény módosítását javasolja a gazdaságban meglévő kockázatok miatt a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György úgy vélte, hogy a stabilitási alap végleges zárolásával meg lehet védeni Magyarországot az előre nem látható külső gazdasági eseményektől.

Két hét múlva megkezdhetik a reálhozamok átutalását a volt tagoknak a magánnyugdíjpénztárak. Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott felhívta a figyelmet arra, hogy a pénztáraknak augusztus 31-éig kell utalniuk az összegeket. Hangsúlyozta: a cél, hogy az egyéni nyilvántartási számla adataiból az aktuális nyugdíjszabályok szerint kiszámolható legyen a várható öregségi nyugdíj összege.

Elkészült a Magyar Munkaterv pontosítása, amelynek célja, hogy segítse a Széll Kálmán-tervben és a konvergenciaprogramban megfogalmazott foglalkoztatási és képzési terület átalakítását. Az intézkedések célja, hogy növelje a munkaerőpiac rugalmasságát, javítsa a munkaerő versenyképességét, valamint ösztönözze a legális foglalkoztatást, továbbá segítse a munkához jutást azok számára, akik támogatás nélkül nem tudnak elhelyezkedni.

Elégedett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerkezetével a tárca vezetője. Réthelyi Miklós az InfoRádióban elmondta: nem tervez személycseréket, mandátumának kitöltése pedig a miniszterelnök döntésétől függ.

Változik a pedagógusok túlóra-elszámolása. A jövőben az eddigi két hónap helyett havonta kaphatják meg a pedagógusok az időkereten felüli többlettanításért járó óradíjat. Az oktatásért felelős államtitkárság közleményében hangsúlyozta: a módosítással csökkennek az adminisztrációs terhek, és a pedagógusok hamarabb juthatnak hozzá a túlmunkáért jogosan járó bérükhöz.

Júliustól csaknem hatszáz támogatott gyógyszer ára változik. A gyártók és forgalmazók árajánlatai alapján 200 gyógyszer átlagosan 6,5 százalékkal lesz olcsóbb, de vannak olyanok is, amelyekért feleannyit kell majd fizetni jövő péntektől. A változás a többi között a gyulladáscsökkentőket, vércukorszint- és vérnyomás csökkentőket, antibiotikumokat és urológiai szereket érinti.

A köztisztviselők mellett az egészségügyben dolgozók számára is munkaszüneti nap lesz július 1-je. Zárva lesznek az orvosi rendelők és a gyógyszertárak. Az államtitkárság azt tanácsolja a betegeknek, hogy időben tájékozódjanak arról, július 1-jén hol találnak orvosi ügyeletet, vagy ellátást biztosító patikát.

Nem foglalt állást a Fővárosi Munkaügyi Bíróság hét BKV-s szakszervezet közös kérelmében, amelyben az érdekvédők munkabeszüntetésük jogosságának megállapítását kérték. A bíróság érdemi vizsgálat nélkül utasította el a beadványt, mivel a felek tárgyalnak a még elégséges szolgáltatásról. A Mozdonyvezetők Szakszervezete június 29-ére és július 7-ére hirdetett 2 órás figyelmeztető sztrájkot.

Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt első fokon a Veszprém Megyei Bíróság. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván 20 év fegyházbüntetést kapott.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×