eur:
400.27
usd:
366.86
bux:
74729.51
2024. október 15. kedd Teréz

Martonyi: Magyarország megerősítette érdekérvényesítő képességét

"Átestünk az érettségi vizsgán, az osztályzatot majd mások megadják" - értékelte a soros magyar elnökséget Martonyi János külügyminiszter.

"Újra ugyanezt az elnökségi programot írnám meg" - mondta Martonyi János egy külügyminisztériumi háttérbeszélgetésen. Két héttel a soros magyar elnökség vége előtt úgy nyilatkozott: Magyarország megerősítette érdekérvényesítő képességét.

A külügyminiszter úgy látja, a legnagyobb eredmény az, hogy az Európai Tanács kimondta Románia és Bulgária technikai felkészültségét a schengeni övezethez való csatlakozáshoz, és hogy eldöntötték: szeptemberben kitűzik a csatlakozás dátumát is.

Hasonlóan nyilatkozott a horvát csatlakozási tárgyalások lezárásáról is, de kiemelte: az még mindig kérdéses, hogy ez a cél teljesül-e a magyar félév alatt.

A jövő keddi Általános Ügyek Tanácsának üléséről szólva elmondta: téma lesz az európai szemeszter kérdése. Mint ismert, az Európai Bizottság több ajánlást, költségvetési kiigazítást, valamint munkaerő-piaci reformot fogalmazott meg Magyarországnak.

A jövő hét végi állam-és kormányfői csúcstalálkozóról pedig Martonyi János azt mondta: akkor véglegessé válik a Duna- és a romastratégia.

A tárcavezető szerint a legérdekesebb kérdés a görög lesz, és az InfoRádió kérdésére válaszolva közölte: biztos abban, hogy Görögország kap egy újabb mentőcsomagot, az a kérdés még, hogy mekkora összegre lesz szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Az izraeli hadsereg kezdi megvalósítani az úgynevezett „tábornokok tervét” a Gázai övezetben, tehát megpróbálja elválasztani a terroristákat a civilektől, hogy a lakosok minél előbb biztonságos helyre kerüljenek – mondta az InfoRádióban az izraeli védelmi erők százados veteránja. Arról is beszélt, hogy ha állandósulnak a Hezbollah drón- és rakétacsapásai, még inkább át fognak tevődni a harcok Libanon északi részére.

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz megállapodás Kína és az EU között, az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedésről, az infláció és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×