eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ipsos: egy éve most a legkisebb a Fidesz előnye

Az Ipsos júniusi felmérése szerint a tavalyi parlamenti választások óta most a legkisebb a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben: az előbbi mögé a választókorúak 23 százaléka, az utóbbihoz 13 százaléka sorakozik fel - írja a Népszabadság. A kormánypártnak jelenleg 800 ezerrel több szimpatizánsa van, mint a szocialistáknak, ez a szám fél éve még két millió fő volt.

A lap rámutat: a két támogatói tábor létszáma közötti szűkülés sokkal inkább a Fidesznek, semmint az MSZP-nek tulajdonítható, hiszen a kormányerő január óta 11 százalékponttal esett vissza, az ellenzéki párt két százalékpontnyit emelkedett.

A felmérésből az is kiderül, hogy továbbra is nagy a pártoktól távolságot tartók aránya, alacsony a részvételi hajlandóság, rendkívül mérsékelt a politika iránti érdeklődés. A biztos pártválasztók csoportja sem nagyméretű, a választópolgárok szűk egyharmada sorolható ide. Ebben a körben a Fidesz 51, az MSZP 28 százalékos, a Jobbik 12, az LMP 7 százalékon áll.

Az Isos felméréseinek sorozata szerint a parlamenti választások megnyerése után a tavalyi évben 42 százalékról 33 százalékra csökkent a Fidesz tábora, s az idén is folytatódott a tendencia: júniusra 23 százalékos lett a párt támogatóinak aránya. A 19 százalékpontos, másfél millió választópolgárt jelentő veszteség minden társadalmi csoportot érintett, de az alsó és középstátuszú rétegeket az átlagosnál nagyobb mértékben. Mivel ezekben voltak a Fidesznek a legerősebb pozíciói, ezért az itt tapasztalható visszaesések következménye, hogy mára a korábbinál kiegyenlítettebbé vált a szavazótábor összetétele.

A lap szerint az elmúlt hónapokban az is egyértelmű lett, hogy a társadalmi középtől inkább felfelé érezhető a párt dominanciája. Ennek két példája: az átlagos 23 százalékos támogatottsághoz képest a diplomások körében 30, a szellemi munkát végzők között 28 százalékos a Fidesz tábora.

A kormánypárt beágyazottságának viszonylagos egyenletességét mutatja az is a lap beszámolója szerint, hogy a támogatói arány mindössze két csoportban, a szakmunkás képzettségűek és a munkanélküliek között marad alatta a 20 százaléknak. A Fidesz a nyugdíjas korúak kivételével mindenhol vezeti a pártok rangsorát. Az MSZP-vel szembeni legnagyobb előnye a diplomások körében figyelhető meg, itt 30-10-re állnak.

Ugyancsak háromszoros a Fidesz többlete a húszas-harmincas korosztályokban, a negyvenesek körében kétszeres. Az ötvenes korosztályon belül eléggé szoros a versenyük, a Fidesz 22, az MSZP 17 százalékos. A 60 év felettiek körében átbillen a mérleg nyelve, a szocialisták 24 százalékot érnek el, a kormánypártnak 20 százalékos a tábora - olvasható a lapban.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×