eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Répássy: Aggályos a büntetőeljárás módosítása

Az igazságügyi államtitkár is aggályosnak tartja, hogy egy készülő törvénytervezet szerint a gyanúsított egyes esetekben az első 48 órában nem találkozhatna a védőjével. Répássy Róbert szerint a védelemhez az eljárás minden szakaszában joga van a terheltnek. A javaslat ellen korábban az összes ellenzéki párt tiltakozott.

Péntek délig lehet módosító javaslatokat benyújtani a büntetőeljárási törvény tervezett módosításához - mondta az InfoRádiónak az igazságügyért felelős államtitkár. Répássy Róbert közölte: az alkotmányügyi bizottsági tagja mellett és az emberi jogi bizottság részéről is felvetődött, hogy módosító javaslatot nyújtanak be.

Az államtitkár is aggályosnak tartja, hogy a készülő törvénytervezet szerint a gyanúsított egyes esetekben az első 48 órában nem találkozhatna a védőjével. A javaslatból az derül ki, hogy a kiemelt ügyekben kötelező a védelem, de ezzel teljesen ellentétben áll a védő kitiltása - emelte ki.

Répássy Róbert szerint a kötelező védelem veszítené értelmét, ha nem találkozna a védőjével a gyanúsított, így büntetőeljárási szempontból is aggályos a tervezet. Emellett azt az általános alkotmányos alapelvet is kétségbe vonná, ami szerint a terheltnek az eljárás minden szakában joga van a védelemhez - tette hozzá.

Figyelembe kell venni, hogy Franciaországban egy hasonló szabályt megsemmisítettek, mert ellentétes az európai joggal - hangsúlyozta.

Cser-Palkovics András, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint ugyanakkor nem alkotmányellenes a törvénymódosítás. Hozzátette: európai gyakorlatnak is minősíthető, hiszen több állam is alkalmazza ezt a megoldást és eljárást.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke kifogásolta a tervezetet, mivel előkészítésébe sem az ügyvédeket, sem a bíróságokat nem vonták be. Bánáti János az InfoRádiónak kiemelte: semmiféle gyorsítást nem eredményezne a védő kitiltása az első 48 órában. Nem érhető tetten a javaslat mögött logika, de ott sem, amikor az úgynevezett különleges ügyeket kicsemegézi és kiválogatja - tette hozzá.

A javaslat ellen korábban az összes ellenzéki párt tiltakozott.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×