eur:
400.5
usd:
367.39
bux:
74472.43
2024. október 15. kedd Teréz

Árverezési kvótarendszer védi a devizahiteleseket

Árverezési kvótarendszert vezetne be a kormány, ellensúlyozva a kilakoltatási moratórium feloldását - hangzott el az Országgyűlésben a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszer-értékesítésének rendjéről szóló törvényjavaslat vitájában.

A nemzetgazdasági államtitkár az elmúlt nyolc év szocialista kormányait tette felelőssé a devizaválságért. Az államilag támogatott forintalapú lakáskölcsönt megszüntették, az adósokat nem figyelmeztették a devizahitel árfolyam-kockázatára, és az ügyfelek nem kaptak védelmet a bankokkal szemben - jelentette ki Cséfalvay Zoltán.

Hozzátette: a jellemzően svájci frankban felvett lakossági adósság teljes összege 2002 második negyedévében 216, 2010 ugyanezen időszakában viszont már 7.233 milliárd forint volt; ez több mint 33-szoros növekedés.

Az új kormány intézkedési csomagjának első rendelkezése a svájci frank árfolyamának 180 forinton történő rögzítése 36 hónapig, de legfeljebb 2014 végéig, amit olyan természetes személyek vehetnek igénybe önként, akik annak idején jelzálogalapú hitelszerződést kötöttek egy 30 millió forintnál olcsóbb ingatlan megvásárlására. Az árfolyam-korlátozásnak köszönhetően csökkennek a törlesztőrészletek, de az állami garanciával megerősített forintalapú gyűjtőszámlára került különbözetet később vissza kell fizetnie az adósnak - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán.

A ma tárgyalt törvényjavaslat másik indítványa egy árverezési kvótarendszer, amely alapján idén a bankok az összes fedezeti ingatlanuk két százalékát, 2012-ben három, 2013-ban négy, 2014-ben pedig öt százalékát adhatják át kényszer-értékesítésre. Az államtitkár szerint ez garantálja, hogy a kilakoltatási moratórium októberi teljes feloldását nem követi az ingatlanok tömeges értékesítése. A nagy értékű, tehát harminc millió forintnál drágább, és legalább húszmillió forintos hitellel terhelt házak egyébként már most kalapács alá kerülhetnek.

A bajba került adósokat a Nemzeti Eszközkezelő létrehozásával és a szigorúbb korlátok közé terelt devizaalapú jelzálog-hitelezés újraindításával is segíti az állam - fűzte hozzá az államtitkár.

A törvényjavaslat parlamenti vitájának ellenzéki hozzászólói szerint a kormány által kínált megoldások csak átmenetiek, és inkább a bankok érdekét szolgálják, mintsem az adósokét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz is egyfajta megállapodás Kína és az EU között, annak ellenére az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedési kilátásokról, az inflációs veszélyekről és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×