eur:
400.27
usd:
366.86
bux:
74729.51
2024. október 15. kedd Teréz

Õsszel állhat fel a Nemzeti Eszközkezelő

Az ősszel felálló Nemzeti Eszközkezelő évente ötezer bérlakás vásárlásával segítheti a törleszteni nem tudó devizaalapú jelzáloghiteleseket - mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kedden az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén.

A kormány első olvasatban már tárgyalta a Nemzeti Eszközkezelő felállításáról szóló törvény tervezetét, amelyet várhatóan július végén terjeszt be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - jelezte az államtitkár.

Simon Gábor, a bizottság szocialista elnöke felvette, hogy a benyújtott, a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslatból a szabad felhasználású jelzáloghitelesek kimaradtak, noha ebbe a körbe tartózó 2 ezer milliárd forintnyi állomány megközelíti a devizaalapú lakáshitelek 2.500 milliárdos állományát.

Szatmáry Kristóf válaszában rámutatott arra, hogy a törvényjavaslat mindazokra vonatkozik, akiknek ingatlanja jelzáloggal terhelt. Simon Gábor ezután arra kérte a kormány képviselőjét, hogy "még egyszer nézzük át közösen" ezt a kérdést, hogy annak szabályozása egyértelmű legyen.

Z.Kárpát Dániel (Jobbik) a devizahitelekkel kapcsolatos banki felelősséget hiányolta a törvényjavaslatból. Az államtitkár válaszában azt magyarázta, hogy erre nem kívánt kitérni a törvényjavaslat.

Ertsey Katalin (LMP) az kérdezte az államtitkártól, hogyan kell értelmezni a törvényjavaslat ama kitételét, miszerint az árfolyamrögzítés befejezésekor, azaz 2014 végén, a törlesztörészlet maximálisan 15 százalékkal emelkedhet. Az államtitkár a választ részben megkerülte, mivel szerinte ezt a kérdést egy később elkészülő kormányrendelet rendezi majd.

Több ellenzéki képviselő is felvette, hogy a törvényjavaslatból hiányzik a természetes személyek magáncsődjéről szóló paragrafus, amely egy idő után a nemfizető adóst mentesítené a további jogkövetkezményektől. Szatmáry Kristóf szerint ezt kérdést a később meghozandó törvényekben kell majd szabályozni.

A fogyasztóvédelmi bizottság 14 igen mellett 3 tartózkodással általános vitára alkalmasnak tartotta a törvényjavaslatot.

Címlapról ajánljuk
Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Az izraeli hadsereg kezdi megvalósítani az úgynevezett „tábornokok tervét” a Gázai övezetben, tehát megpróbálja elválasztani a terroristákat a civilektől, hogy a lakosok minél előbb biztonságos helyre kerüljenek – mondta az InfoRádióban az izraeli védelmi erők százados veteránja. Arról is beszélt, hogy ha állandósulnak a Hezbollah drón- és rakétacsapásai, még inkább át fognak tevődni a harcok Libanon északi részére.

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz megállapodás Kína és az EU között, az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedésről, az infláció és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×