eur:
385.49
usd:
354.32
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Hazahozzák az offshore-vagyonokat? - lapszemle

A Magyar Nemzet mai számában a "hazatartó" offshore-vagyonokról lehet olvasni, a Népszabadság pedig arról ír, hogy az MSZP milyen választási rendszert szeretne.

Bankoknál, adószakembereknél érdeklődnek azok az üzletemberek, akik kihasználnák a tavaly elfogadott offshore-amnesztiáról szóló szabályt, és kedvezményes közteher mellett hazahoznák korábban offshore cégekben tartott vagyonukat - írja a Magyar Nemzet. A lapnak a KPMG adótanácsadónál elmondták: az érdeklődés okai között szerepel a társasági adó tavalyi és a személyi jövedelemadó idei csökkenése is, hiszen e vagyonokat korábban éppen a magas közterhek miatt vitték ki az országból. A pénzügyi felügyelet februárban nevezte meg azt a tíz bankot, amely részt vehet az offshore-vagyonok hazahozatalában.

A Népszabadság arról ír, hogy tisztán listás választási rendszert szeretnének a szocialisták, és azt sem zárják ki, hogy pusztán országos listára szavazzanak majd a választók 2014-ben. A szocialisták javaslata 199 mandátumot osztana szét, de csak megyei és országos listán. Az MSZP-nél a választójogi reformot koordináló budapesti ügyvezető alelnök Molnár Zsolt a lapnak azt mondta: minél arányosabb választást szeretnének, és úgy látják, az egyéni körzeteknek 90-100 egyéni mandátum esetén a magyar településszerkezetben nincs realitása.

Az Indexen arról olvashatnak, hogy a piacok március elején lelkesen fogadták a Széll Kálmán-tervben szereplő kiigazításokat, a 2013-ra vállalt 902 milliárd még soknak is tűnt. Pár hónap alatt akkorát fordult a világ, hogy most már inkább kevésnek tűnik. A kormány nemrég még visszafogottnak tűnő várakozásánál is kisebb lehet a gazdasági növekedés, az elemzők a Széll Kálmán-terv felpuhulásától tartanak, Brüsszel eközben a jövő évi hiánycél elszállására figyelmeztet. A hitelminősítők megítélése vegyes: miközben a Fitch javított a kockázati besorolásunkon, a Moody's újabb leminősítésről beszél.

A Portfolio.hu arról közöl cikket, hogy a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, a közfoglalkoztatás általában sem igazán hatékony. A 2000 és 2010 között működtetett magyar programok sem bizonyultak eredményesnek: nem járultak hozzá a tartós munkanélküliség csökkentéséhez. Hogy ez javuljon, először javítani kell a célzottságon, de a foglalkoztatóknak előzetes szűrésen is át kellene esniük: képesek-e a foglalkoztathatóságot javító szolgáltatásokat nyújtani. A kormány által vártnál vélhetően kevesebb rokkantnyugdíjast lehetne visszaterelni a munkaerőpiacra. Ugyanakkor szakértők szerint van olyan társadalmi csoport, ahol sokkal gyorsabban és rentábilisan lehet javítani a foglalkoztatottságot: ez a kisgyermekes anyák köre.

A Pénzcentrum.hu arról ír, hogy a Kormány június elején fogadta el a Semmelweis Tervet, mely a forrásteremtés lehetséges eszközei között említi meg az új, népegészségügyi termékdíj bevezetését. A köznyelvben hamburgeradóként elterjedt új adónem az ismerten, illetve bizonyítottan egészségkárosodást okozó élvezeti táplálkozási cikkek vonatkozásában kerülhet bevezetésre. Egyes korábbi nyilatkozatok alapján csak sejteni lehet, hogy mely élelmiszerekre vetnék ki az új terhet: szóba kerültek a cukrozott üdítők, az energiaitalok, chipsek, édességek és gyorséttermi ételek. Sajtértesülések szerint drágulhat például a levespor és a ropi, a gyorséttermi ételek azonban - a legújabb tervek szerint - nem tartoznak a jogszabály hatálya alá.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy májusban felgyorsult a felszámolások növekedési üteme, de végelszámolásból már kevesebbet regisztráltak. Bár a cégalapítási kedv elérte az 1600-at, az elmúlt öt évben csak öt olyan hónapot jegyzett fel az Opten céginformációs szolgálat, amikor ennél több vállalkozást vontak felszámolás alá. Csorba Hajnalka, a cég stratégiai igazgatója, azt mondta, hogy amennyiben a már év eleje óta kiugróan növekvő végelszámolások után a felszámolások emelkedése is megindul, nagyon nehéz évek várnak a cégvilágra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×