eur:
385.94
usd:
354.7
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Tarlós meghívta az Alstom vezetőjét - lapszemle

Még egy lehetősége van az Alstomnak, függetlenül attól, hogy a hét közepén francia bíróság dönt a felmondott metrókocsi-szerződés bankgaranciája ügyében: Tarlós István főpolgármester Budapestre hívta a cég vezetőjét, akinek három tárgyalási időpontot ajánlott fel - írja a Magyar Nemzet.

A lapnak Tarlós István elmondta: a hét végéig várja az Alstom francia vezetőjét, akinek az üzleti életben és a diplomáciában szokásos időben elküldték a meghívót, visszajelzés azonban még nem érkezett. A városvezetés még egy utolsó esélyt kíván adni a megegyezésre, ám "amennyiben nem válaszolnak és el sem jönnek, akkor minden tárgyalás komolytalanná válik, és nagy valószínűséggel nincs más választásunk, mint az új metrókocsi-pályázat kiírása" - fogalmazott a főpolgármester.

A nyugdíjkorhatár előtti juttatásokat nem muszáj évről évre emelni - erre hívja fel a kormány figyelmét a Népszabadság birtokába került, május havi kormányzati előterjesztés, amit a nemzeti erőforrás tárca készített. Kormányzati döntés ezekben az ügyekben még nincs, illetve a közvélemény számára még nem nyilvános, de a lap szerint a politikai döntések már megszülettek.

Az Index arról ír, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének nemrég megjelent jelentése szerint 1,3 milliárd tonna élelmiszert, vagyis az éves termelés egyharmadát pocsékoljuk el vagy dobjuk ki felhasználás nélkül minden évben, miközben a nyersanyagok és főként a gabonák ára egyre emelkedik, az éhséglázadások pedig sok országban karnyújtásnyi távolba kerültek. Az Expansion.com cikke kitér arra is, hogy a legnagyobb pazarlást a gyümölcsöknél és zöldségeknél, illetve a gumós és gyökeres növényeknél találták, a jelenség pedig ugyanolyan szinten érinti a gazdag nyugati országokat, mint a fejlődőeket.

A Portfolio.hu német források alapján arról számol be, hogy Görögországnak újabb 100 milliárd eurós mentőcsomagra lehet szüksége fizetőképessége megőrzéséhez. Ez az összeg jóval magasabb annál, mint amire a piaci szereplők számítottak.

A dinamikusan bővülő bevételek ellenére 0,8 százalékkal csökkent a hazai alapkezelők adózott profitja, ebben nagy szerepet játszott a különadó - áll a Napi Gazdaságban. A lap által vizsgált harminc, Magyarországon működő befektetési alapkezelő tavaly 61 milliárd forint árbevételt ért el, 23 százalékkal többet, mint 2009-ben, adózott eredményük viszont 0,8 százalékkal, 23,2 milliárdra csökkent.

Hanganyag: Farkas Dávid

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×