eur:
389.18
usd:
361.73
bux:
68596.99
2024. május 7. kedd Gizella

Magyarországon is riasztás van érvényben a hasmenésjárvány miatt

Feltételezhetően hazánkba is került abból a Spanyolországból szállított uborkából, ami a járványt okozza, de itthon nincs megbetegedés - írja a Kisalföld.hu.

Terjed a halálos hasmenésjárvány Németországban, és a környező országokban is jelentettek hasmenéses eseteket. Eddig főként Svédországban jelentkezett több betegnél a vérzéses hasmenés, amelynek velejárója a veseelégtelenség.

Magyarországon riasztás van érvényben, amelyet az Európai Járványügyi Hatóság rendelt el Európa-szerte. A hazai kórházakat értesítették, kiemelten figyelik a vérzéses hasmenés tüneteinek felbukkanását, de Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi Osztályának osztályvezető főorvosa szerint péntek reggelig nem értesültek ilyen esetről Magyarországon.

A járvány Németország északi tartományaiból, elsősorban Szászország és Hamburg környékéről indult ki. Mint azt Csohán Ágnes főorvos az Magyar Televízió Ma reggel című műsorában elmondta, nagy megbetegedésszámmal járó járványról van szó, amelyben az érintett időszakban - április közepe és május közepe között - Németországban tartózkodó külföldi állampolgárok lehetnek érintettek.

Eddigi vizsgálatok szerint Spanyolországból szállított uborkákban találták meg a kóli baktériumot, amely a megbetegedést okozza, azonban más zöldségek is érintettek lehetnek a fertőzésben. A főorvos szerint folyamatos bakterológiai vizsgálatokat végeznek a továbbterjedés kiszűrésére.

A megelőzés szempontjából Csohán Ágnes kiemelte, a hasmenésjárvány akkor terjedhet, ha a beteg és környezete nem tartja be az alapvető személyes higiéniai követelményeket - azaz nem mos rendszeresen kezet.

Bár általában az öt év alatti gyermekek esetében okoz súlyos megbetegedést ez a baktérium, arra azonban csak találgatások vannak, hogy miért a nők fertőződnek meg inkább a járványban. A főorvos elmondta, a kétszáz ismert súlyos kimenetelű eset döntő többsége felnőtt, kétharmada pedig nő. Magyarázatként azt feltételezik a szakértők, hogy az eltérő táplálkozási szokásokban keresendő az ok a nagyszámú női betegre, vagyis a nyers zöldségek fogyasztásához lehet inkább köze.

Spanyolország elutasítja, hogy felelőse legyen a járványnak, mondván, hogy az Európából származó zöldségeket kezelik és fertőtlenítik. Ezért feltételezik a szakértők, hogy a fertőzött uborka valószínűsíthetően Észak-Afrikából származik, ahol kevésbé ellenőrzik a termékeket - tehát a zöldség Spanyolországon keresztül érkezett Európába.

Csohán Ágnes szerint az elkövetkező napokban fog kiderülni, hogy hová szállítottak még belőle, meddig forgalmazták és hány fogyasztóhoz juthatott el a fertőzött zöldség. Ezután határozható meg a veszélyesség mértéke, illetve hogy meddig kell fenntartani a riasztást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×