eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Miben mesterkedik Gyurcsány és Bajnai?

A szocialisták két utolsó miniszterelnöke egyaránt saját formáció megalakításán dolgozik: Bajnai Gordon egyelőre csak közéleti szerepre készül, Gyurcsány Ferenc viszont akár pártot is alapíthat. Az InfoRádió összeállításában annak járt utána, hogy szakértők szerint melyik elképzelésnek van realitása.

Az InfoRádió által megkérdezett politológus elemző szerint Bajnai Gordon egyelőre nem akar aktívan politizálni, az általa szervezett alapítvány jelenleg aktív közéleti szerepre készül. Szomszéd Orsolya úgy látja, hogy idővel a Haza és Haladás alapítvány mindkét politikai oldalon számíthat támogatókra.

Nevet akarnak szerezni a közéletben, amiből később bármi lehet, próbálnak viszonyítási pontot szerezni az alapítvány számára, hogy később tényezők legyenek. A pártpolitikától távol kívánnak maradni, így akár idővel jobboldali szavazó csoportokat is meg tudnak célozni - mondta a Nézőpont elemzője.

Szomszéd Orsolya kiemelte, hogy az alapítvány már a Facebook közösségi oldalon is szerveződik, és itt több támogatóra is találhat, komolyabb támogatói bázist építhet ki.

A MSZP-n belül állóháború zajlik, a szemben álló felek az ellenzéki politizálás helyett a szocialista párt vezetésének megszerzésével vannak elfoglalva - ezt már Kumin Ferenc, a Századvég Alapítvány vezető elemzője mondta az InfoRádiónak, miután a szocialista pártban múlt heti frakcióülésén a pártszavazásról döntöttek, de nem biztos, hogy csak a Gyurcsány Ferenc-féle platform által kezdeményezett kérdésekről.

Gyurcsány Ferenc számára reálisabb cél lehet az MSZP irányítása, mint egy egy új párt létrehozása. A párttagok egy része támogatja Gyurcsány Ferencet, a párton belüli nyilvánosságban jók a pozíciói, de a párton kívül továbbra sem látszik, hogy az alacsony népszerűsége elmozdult volna, így személye inkább kockázatot, mint lehetőséget jelent.

A Nézőpont Intézet vezető elemzője eközben tartós hatalmi válságra számít az MSZP-n belül. Mráz Ágoston Sámuel az InfoRádiónak azt mondta: a vezetőségben nincs Gyurcsány Ferencnek többsége, de a párttagságban lehetnek hívei, bár azt nem tudni, hogy mennyien.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×