eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Alkotmányellenes a különadó visszamenőleges hatálya - a nap hírei

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság a 98 százalékos különadóról szóló törvénynek azt a szabályát, amely szerint a közterhet a 2005. január 1-je után megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni.

A testület szóvivője az InfoRádióban elmondta: sérti az emberi méltóságot, hogy a jogszabály a különadó hatályát bevallással lezárt adóévekben törvényesen szerzett jövedelmekre is kiterjesztette. Sereg András hozzátette, ha az adózó kéri, akkor a már lerótt közterhet vissza kell téríteni. A törvény szövegezése miatt a megsemmisítés a 2010-es adóévre is vonatkozik. Az Országgyűlésnek új jogszabályt kell alkotnia, ha ezt nem teszi meg, akkor a 2010-es adóévre már befizetett különadót is vissza kell fizetni. A KDNP úgy reagált, hogy az Alkotmánybíróság jogi szempontok alapján határozott, amelyek nem mindig esnek egybe a társadalmi igazságosság követelményeivel. A Jobbik törvénymódosító javaslatban kezdeményezte, hogy ne kelljen a különadót fizetniük azoknak, akik a munkaviszonyt szabályozó törvény, illetve kollektív szerződés alapján szerezték jövedelmüket. Az MSZP szerint jogállami döntést hozott az Alkotmánybíróság, az LMP pedig úgy véli, hogy a döntéssel újabb pofont kaptak a Fidesz hatalmi törekvései.

A Fidesz újraszabályozná a végkielégítéseket

A Fidesz szerint az Alkotmánybíróság Magyarország érdekeivel ellentétes döntést hozott a 98 százalékos különadó visszaható hatályának megsemmisítésével - mondta a párt frakcióvezetője, aki már hétfőn javaslatot tesz az Országgyűlésnek a 2010-es végkielégítések újraszabályozására. Lázár János az InfoRádióban azt mondta: a jövedelemkorlátokon nem változtatnak. Az újra benyújtott törvényjavaslat elfogadása után, a Fidesz szándékai szerint május 20-ig kell befizetniük a különadót azoknak, akik 2010-ben kaptak végkielégítést.

Orbán Viktor előadása Frankfurtban

A magyar gazdaság- és pénzügypolitika fő irányairól, valamint a gazdasági és politikai reformintézkedésekről tartott előadást Orbán Viktor Frankfurtban. A miniszterelnök a németországi pénzügyi befektetők és a különböző cégek képviselői előtt megismételte, hogy 2014-re 65-70 százalékra csökkenti az államadósság szintjét a kormány. A távirati iroda értesülése szerint Orbán Viktor kérdésre válaszolva közölte: lát esélyt arra, hogy 2020-ig teljesülnek a feltételek az euró bevezetésére Magyarországon.

Pintér hétfőn várja a szakszervezeti vezetőket

Komoly rendőri biztosítás mellett, rendbontás nélkül tüntettek a fegyveres és rendvédelmi dolgozók Budapesten. Pintér Sándor belügyminiszter felkereste a demonstrálókat a Kossuth téren és hétfő reggelre, tárgyalásra hívta a szakszervezeti vezetőket. Az érdekképviseletek kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályát követelnek, és azt szeretnék, hogy a hivatásos állományúak változatlan feltételek mellett vonulhassanak nyugdíjba. A demonstráció résztvevői a Kossuth téren gyülekeztek, majd a tömeg a Belügyminisztérium elé vonult, ahol több füstbombát is eldobtak.

Hoffman hétfőn tárgyal a Corvinus rektorával


Kedden konzultál Mészáros Tamással, a budapesti Corvinus Egyetem rektorával az oktatási államtitkár, aki megerősítette, hogy az intézmény nem szűnik meg, és a szétdarabolásáról sincs döntés. Hoffman Rózsa szerint az államilag finanszírozott szakok listáját is át kell nézni, és azok kaphatnak prioritást, amelyek az ország fejlődése szempontjából meghatározóak. Az Origo hírportál a birtokába került új felsőoktatási tervezet alapján, a héten azt írta, hogy a 29 állami fenntartású felsőoktatási intézményből 12 egyetem és négy főiskola maradna.

Cukrot dob piacra a kormány

A magas cukorárak letörésére kétmillió kilogramm cukrot dob piacra a tartalékokból az állam - jelentette be a vidékfejlesztési miniszter Püspökladányban, a nemzeti vidékstratégiáról rendezett fórumon. Fazekas Sándor úgy fogalmazott, hogy 2014-ig meg van kötve a kormány keze az uniós cukorszabályozás miatt, de utána gondos tervezéssel, a magyar gazdák érdekvédelmével változtathatnak a magyar cukortermelés jövőjén.

Károkat okozott a májusi fagy

Felső-Szabolcsban, Beregben és a Nyírségben okozta a legsúlyosabb károkat a péntek hajnali fagy, amely gyakorlatilag a megye egész területét sújtotta. Péntekre virradóra mínusz 7, mínusz 8 fokig süllyedt a hőmérséklet, az országos és a fővárosi hidegrekord is megdőlt. Szabolcsban a fagykár már látszik a burgonya, a borsó, a napraforgó és a korai vetésű kukoricatáblákon, valamint a gyümölcsültetvényekben is. A pontos kárfelmérést hétfőn kezdik a megyei földművelésügyi igazgatóság munkatársai.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×