eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szamurájkarddal sétált be a képviselő a Parlamentbe

Gyöngyöspata továbbra is tematizálja az Országgyűlés munkáját. Az LMP vitanapot kezdeményezett, a Jobbik pedig az Alkotmánybírósághoz fordul a Btk.-módosítások miatt.

"Cserben hagyott vidék: kiutak rövid és hosszú távon" címen vitanapot kezdeményezett a Lehet Más a Politika az Országgyűlésben a gyöngyöspataihoz hasonló települések helyzetének javítására - jelentette be Vágó Gábor, az LMP képviselője.

Mint mondta: e falvakban a közbiztonság, a gazdasági elmaradottság, a foglalkoztatottság, az egészségügy, a kultúra és az esélyegyenlőség terén tapasztalhatóak a legsúlyosabb problémák

A képviselő szerint olyan fejlesztéspolitikát kellene kialakítani, amelyben a munkahelyteremtés a fő prioritás, ám nem segélyezési rendszerben, hanem termelőmunkában.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető helyettese bejelentette, hogy pártja továbbra is minden lehetséges eszközzel támogatja a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet a közbiztonságért vívott harcában, a Btk.-módosítások miatt pedig az Alkotmánybírósághoz fordul a Jobbik.

A politikus a módosításokat erkölcsileg elfogadhatatlannak nevezte, hiszen, mint mondta: éppen azokat teszi büntethetővé, akik a közbiztonságért dolgoznának. Emellett az elfogadott szigorítást szakmai alapon is kritizálta, mivel a módosítás értelmében egy polgárőr csak saját területén járhat el, ami a képviselő szerint azért nem életszerű, mert például egy fővárosi polgárőr bűnügy észlelése esetén talán nem léphet közbe az utca másik oldalán, pusztán azért, mert az már egy másik kerület.

A szintén jobbikos Zagyva György Gyula ezt követően felszólította a rendőrséget, hogy a továbbiakban ne alkalmazzon kettős mércét a közbiztonságra veszélyes eszközök esetében. A képviselő szerint ugyanis mivel a köznyelvben szamurájkardnak nevezett penge kultusszá vált a "cigánybűnözők" között, többször előfordul, hogy ilyen fegyverekkel támadnak meg állampolgárokat, a rendőrség azonban egy internetes felvétel tanúsága szerint nem minden esetben lép fel hordozói ellen.

A probléma szemléltetésére a képviselő a parlament sajtótermébe is bevitt egy szamurájkardnak nevezett pengét. Elmondása szerint az Országgyűlés kapujában feltartóztatták, de végül engedélyezték, hogy bevigye. Hasonlót azonban egyik tüntetésen sem engedhetne meg magának a rendőrsorfallal szemben. Ezért kérte következetességre egyéb esetekben is a rendőrséget, az ilyen eszközök kapcsán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×