eur:
389.61
usd:
361.92
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Németh Zsolt megvédte Tom Lantost

A Parlamentben a napirend előtti felszólalásokban egyebek között a megváltozott munkaképességűek munkaerőpiaci esélyeiről, a kis és középvállalkozásokról és a Tom Lantos Intézetről folyt vita.

Az ülés elején Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára II. János Pál pápa munkásságát méltatta, ám felszólalása első feléből technikai okokból a hallgatóság keveset érthetett.

Az LMP-s Kaufer Virág napirend előtti felszólalásában a megváltozott munkaképességűek egyenlő munkaerőpiaci esélyeiért szólalt fel. Mint mondta: az integráció nem csak egészségügyi kérdés, több területet összekapcsoló komplex stratégiára lenne szükség, hogy minél kevesebben szoruljanak rehabilitációs támogatásra.

Soltész Miklós államtitkár a kormány részéről elismerte, hogy nehéz egy olyan társadalomban változást elérni, amelyben korábban a szocializmus azt a látszatot próbálta kelteni, hogy nincsenek is megváltozott munkaképességű emberek. A kormány törekvése, hogy a valóban rászorultak kapják meg a támogatást és ne azok, akik adott esetben visszaélnének vele.

Szekeres Imre, az MSZP képviselője a hazai kis- és középvállalkozások reménytelenségéből kiindulva kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. Úgy vélte, a kormánynak a sajtóban olvasható tervei - a pótlékok csökkentéséről, illetve a fizetett szabadnapok csökkentéséről - azt bizonyítják, hogy a kormány a nagytőke oldalára állt. A szocialisták tárgyalásokat kezdeményeznek a munkaadók és munkavállalók szervezeteivel, és javaslatot nyújtanak be a szektor terheinek csökkentésére.

Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában örömét fejezte ki, hogy a szocialisták felfedezték a kis- és középvállalkozásokat, ám azt nem értette, hogy az előző két parlamenti ciklusban miért nem foglalkoztak velük. Azzal, hogy a kormány a nagytőke pártján állna, a politikus saját bevallása szerint, nem tud mit kezdeni. Úgy vélte: a kis és középvállalkozások, valamint a nagyvállalatok egymás elleni kijátszásának semmi értelme, mindkét szektor adminisztrációs terheit csökkenteni kell.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik részéről sóhivatalnak nevezte az emberi- és kisebbségi jogok és a tolerancia előremozdításáért, várhatóan nyáron induló Tom Lantos Intézetet, amelyet a kormány három milliárd forintért hoz létre. Eztán Tom Lantost magyargyűlölőnek, cionistának, csalónak és szélhámosnak nevezte.

Németh Zsolt külügyi államtitkár rágalomnak nevezte, hogy Tom Lantos magyargyűlölő lett volna. Példákkal igazolta, hogy az Egyesült Államok demokrata pártjának egykori kongresszusi képviselője élete során mindvégig a magyarság mellett állt ki, ezért az államtitkár felkérte Gyöngyösi Mártont, hogy ne állítson valótlanságokat nagy nyilvánosság előtt.

Végül a fideszes Kupper András Németh Zsolt államtitkárral az 1915-től kezdődő örmény népirtásról emlékezett meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×