eur:
390.62
usd:
364.65
bux:
68257.12
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Lendvai Ildikó: Gyurcsány lépése nem feltétlenül elátkozandó

A Gyurcsány Ferenc platformja által javasolt pártszavazás a szocialisták új alapszabályának koncepcióformálásáról szól - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lendvai Ildikó. A szocialista politikus hozzátette: pártja számára fontos kérdésről van szó, de nem ez hozza vissza a párthoz az embereket. Hozzátette: az MSZP nem támogatja azt, hogy az önkormányzati választások öt évente legyenek.

Az új alapszabály koncepciójának formálásáról van szó - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lendvai Ildikó a Gyurcsány Ferenc platformja által kezdeményezett pártszavazásról. A volt kormányfő egyebek mellett az MSZP vezetőinek közvetlen választásáért és elszámoltathatóságáért javasolt pártszavazást.

A szocialista képviselő nem tartja feltétlenül elátkozandó politikai módszernek, hogy a pártszavazással Gyurcsány Ferenc felmérje támogatói körét, de baj lenne, ha azt gondolnák, hogy az alapszabály "reszelgetése" közérdekű probléma, és ez hozza vissza az embereket az MSZP-hez - tette hozzá.

A szocialisták kétféle koncepciót fogalmaztak meg a parlamenti választási rendszer átalakításáról, és mindkettő kisebb országgyűléssel számol - közölte Lendvai Ildikó. Kifejtette: az egyik változat egyfordulós választásban gondolkodik, a kompenzációs lista és egyéni körzetek lehetőségeinek felezését tartalmazva.

Az MSZP-s képviselő kiemelte: a másik elképzelés a prioritásos listát támogatja. Ennek lényege, hogy csak pártokra vagy szövetségekre lehet voksolni, de a listán szereplő politikusok sorrendjéről is dönthet a választó. Lendvai Ildikó szerint ez az utóbbi verzió tűnik ésszerűnek.

Az önkormányzati választásnál a helyi érdek megszólaltatása a lényeg, ezért a körzetek létrehozása fontos - mondta a politikus. Hangsúlyozta: a polgármestereket továbbra is közvetlenül választanák, de az MSZP azt nem támogatja, hogy az önkormányzati választások öt évente legyenek, mert egy idő után újra egybeesne a parlamenti választások évével.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×