eur:
394.4
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Hoffmann: Létszámleépítéssel jár az új oktatási rendszer kialakítása

Változhat a pedagógusok iskolában eltöltött ideje, és bevezethetik a pedagógus-életpályamodellt - erről az oktatásért felelős államtitkár beszélt. Az MSZP szerint azonban még egy tisztességes koncepciót sem tudnak elkészíteni.

Heti 32 órában határozná meg a pedagógusok iskolában kötelezően eltöltött idejét, ezzel párhuzamosan pedig bevezetné a jelentős béremeléssel járó pedagógus-életpályamodellt a kormány - mondta Hoffmann Rózsa.

Az oktatásért felelős államtitkár egy sajtóbeszélgetésen azt is elmondta, hogy az új rendszer bevezetése várhatóan létszámleépítéssel jár, ám szerinte ez a gyermeklétszám-csökkenés miatt elkerülhetetlen.

A jövőben nem a kötelező óraszám, hanem az iskolában minimálisan eltöltendő idő lenne a pedagógusok munkájára vonatkozó legfontosabb mérőszám a közoktatásban. Hoffmann Rózsa szerint jelenleg a tanároknak heti 22 óra a kötelező óraszámuk, arra azonban nincs előírás, hogy ezen kívül mennyi időt kell a munkahelyükön tölteniük.

Az új terv szerint a jövőben a pedagógusoknak a törvényben meghatározott 40 órás munkaidő 80 százalékát, heti 32 órát kellene az iskolában tartózkodniuk.

Kíváncsiak a pedagógusok véleményére is, ezért kérdőívet küldenek ki minden iskolaigazgatónak, és azok feldolgozása után döntenek - tette hozzá.

Hiller István, az MSZP humánpolitikai kabinetvezetője az InfoRádiónak azt mondta, hogy az oktatási államtitkárság háromnegyed év alatt még egy tisztességes koncepciót sem tudott elkészíteni.

A Magyar Hírlapnak az oktatásért felelős államtitkár azt mondta, hogy radikálisabban elválasztják az állami és a magán-felsőoktatást, és gyorsabb ütemben kell csökkenteni a felsőoktatás kapacitását. Még a héten benyújtja a kormánynak az átdolgozott felsőoktatási törvénykoncepciót az oktatási államtitkárság.

A tervek szerint már jövőre 40 ezerre csökkenhet az államilag finanszírozott hallgatói keretszám.

Az államtitkár a követelményekről azt mondta, az elmúlt évek radikális létszámnövelését az állami költségvetés nem bírja el, ezért a jövőben mindössze az érettségizők harminc százaléka járhat államilag finanszírozott egyetemre, főiskolára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×