eur:
390.55
usd:
364.11
bux:
68151.21
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

"Gyöngyöspata az erőszak otthonává vált" - nemzetközi sajtóvisszhang

A nemzetközi sajtó is foglalkozik a Gyöngyöspatán történt eseményekkel.

A BBC honlapján olvasható tudósításban kiemelik, hogy kedd este tömegverekedés robbant ki a Véderő nevű szervezet tagjai és a helyi romák között, négyen megsérültek. A faluba több rendőrt vezényeltek, a kormány pedig a büntető törvénykönyv szigorítását javasolja - teszi hozzá a brit közszolgálati médium.

Gyöngyöspata ismét az erőszak otthonává vált - írja honlapján a Spiegel. A német lap fotógalériával illusztrálva mutatja be a konfliktust.

A cikk szerint a magyar kormány ártatlan kirándulásnak próbálja bemutatni, hogy 270 romát költöztettek ki a faluból, miután múlt hétvégére harci kiképzőtábort hirdetett a romatelep szomszédságában lévő területre a Véderő.

A Spiegel szerint egy trend folytatásáról van szó. Összefoglalják az elmúlt hetek eseményeit, kitérve a Hajdúhadházán történtekre, és idézik Rubi Gergelyt, a Jobbik politikusát, aki azt mondta: a Szebb Jövőért nevű szervezet tagjai folytatják a menetelést, hogy javítsák a közrendet.

Az Irish Times-ban a lapBudapesten tartózkodó munkatársa számol be az eseményekről. Idézik Szijjártó Pétert, a kormányfő szóvivőjét, aki szerdán jelentette be, hogy két évig terjedő börtönnel lennének büntethetők azok, akik másokban félelmet és riadalmat keltve a közrend fenntartására irányuló vagy annak látszatát keltő akciókat szerveznek, azok pedig, akik valamilyen közösséggel szemben fenyegető, a közösségben félelmet keltő akciókat szerveznek, vagy ilyenekben vesznek részt, három évig terjedő börtönbüntetéssel lennének sújthatók.

A lap azt írja, hogy a katonai jellegű szervezetek többsége a Jobbikhoz köthető. Az Irish Times idézi az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettesét, Volner Jánost, aki szerint a tömegverekedés azt bizonyítja, hogy Magyarországon a közbiztonság válságba került.

Gyöngyöspatán kedden késő este verekedés tört ki, négyen megsérültek, egyikük súlyosan. Több száz rendőrt vezényeltek a faluba, több embert előállítottak. A konfliktus a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és a helyi romák egy csoportja között robbant ki.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Még a házasodási szabályokat is átírná a kormány, több ügyintézés is változna

Még a házasodási szabályokat is átírná a kormány, több ügyintézés is változna

A magyar kormány társadalmi egyeztetésre küldte a digitális állam megvalósításához kapcsolódó egyes kormányrendeletek módosításáról szóló rendelettervezetet. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint a tervezet célja, hogy megteremtse a digitális állampolgárság előregisztráció és a távoli azonosítás rendeleti szintű szabályozását, valamint az elektronikus házassági szándékbejelentés részletszabályainak alkalmazhatóságát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×