eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Akár nyolc évet is kaphatnak a West-Balkán-ügy vádlottjai

Vádat emelt az ügyészség a West-Balkán nevű szórakozóhelyen január közepén történt tragédia ügyében. A Fővárosi Főügyészség szóvivője az InfoRádiónak elmondta: négy rendezvényszervezőnek kell bíróság elé állnia. A vádlottak 2-8 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak. A West-Balkán Kft. ügyvezetőjének védője továbbra is állítja, védence nem követett el bűncselekményt. A szórakozóhelyen meghalt 24 éves lány családjának jogi képviselője csalódását fejezte ki, amiért az ügyészség négy emberrel szemben megszüntette az eljárást.

Négy rendezvényszervező ellen emelt vádat a VI.-VII. kerületi ügyészség a Nyugati téri West-Balkán nevű szórakozóhelyen január 15-én három halálos áldozatot követelő tragédia ügyében halálos tömegszerencsétlenség okozásáért - közölte az InfoRádióval a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Skoda Gabriella kifejtette: bíróság elé kell állnia a West-Balkán Kft. ügyvezetőjének, a Noise Life-bulikat szervező cég főszervezőjének, a zenés rendezvényeket szervező DieselMusic 2010 Kft. nevében eljáró rendezvényszervezőnek és a West-Balkánban rendezett Noise Life Night biztonságáért felelős cég illetékes biztonsági főnökének. Az ügyészség szerint a tevékenységükre vonatkozó jogszabályok és előírások közül lényegében egyet sem tartottak be, ezért következett be a tragédia - tette hozzá.

Az ügyészség fogházbüntetés kiszabását kezdeményezi, a vádlottak 2-8 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak. Mind a négy vádlott együttműködött a hatósággal, szabadlábon várják a folytatást - emelte ki.

Az ügyészség négy gyanúsított esetében vagy azt látta bizonyítottnak, hogy nem vettek részt a tragikus véget ért buli szervezésében, vagy úgy ítélte meg, hogy nem lehet bizonyítani az érintettségüket, ezért megszüntette az eljárást - mondta el Skoda Gabriella.

A szórakozóhelyen meghalt 24 éves lány családjának ügyvédje az InfoRádiónak azt mondta: kis csalódással tölti el, hogy az ügyészség úgy érezte, nem vádképes a nyomozati anyag négy gyanúsított esetében. Annak örült volna, ha az összes gyanúsított ügyében a bíróság mondja ki a végső szót, nem pedig az ügyészség dönt - tette hozzá.

Békefi László elmondta: kártérítési eljárást indítanak, és egy-két héten belül benyújtják a keresetlevelet a VI. kerületi önkormányzat ellen. Ebben több millió forintot követelnek, de a pontos összeget nem közölte.

A West-Balkán Kft. ügyvezetőjének védője arról beszélt az InfoRádiónak, hogy hivatalosan még nem értesült a vádemelésről, így az ügyészség vádiratát sem látta. Papp Gábor azt mondta: figyelemre méltó, hogy a bonyolult eljárást a nyomozóhatóság két hét alatt befejezte, de az ügyészség a rendelkezésre álló három hónapos időt szinte teljesen kihasználta.

Az ügyvéd kiemelte: a bizonyítékok ismeretében állítja, hogy nem minősül bűncselekménynek a cselekmény, mert védence nem állt semmilyen foglalkozási normahatály alatt, így a bűncselekményt el sem követhette. A tragédia kapcsán sok felelősségi forma felvetődhet, de büntetőjogi nem - tette hozzá.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×