eur:
390.7
usd:
364.7
bux:
68381.55
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Megváltoztatná a Btk.-t a kormány - a nap hírei

Módosítaná a Btk.-t a kormány a félelemkeltő egyenruhás civil csoportok visszaszorítása érdekében. Öt új adónemet is bevezethetnek 2014-ig Budapesten. Molnár Piroska Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész került a nemzet színészei közé

Módosítaná a büntető törvénykönyvet a kormány a félelemkeltő egyenruhás civil csoportok visszaszorításáért. A miniszterelnök szóvivője a szigorítást lényegében a Gyöngyöspatán történtekkel indokolta. Szijjártó Péter a kabinet ülése után elmondta: a javaslat értelmében két évig terjedő börtönnel lennének büntethetők azok, akik másokban félelmet és riadalmat keltve a közrend fenntartására irányuló vagy annak látszatát keltő akciókat szerveznek felhatalmazás nélkül. Hozzátette: azok, akik valamilyen közösséggel szemben fenyegető, a közösségben félelmet keltő akciókat szerveznek, vagy ilyenekben vesznek részt, három évig terjedő börtönbüntetéssel lennének sújthatók. Orbán Viktor miniszterelnök utasítására a Btk. szigorítására vonatkozó indítványt már be is nyújtották a parlamentnek, amely így már hétfőn dönthet róla. Közben Mesterházy Attila szocialista pártelnök arról számolt be: határozati javaslatot nyújtanak be a parlamentnek, kezdeményezve, hogy a kormány hozzon átfogó, rendvédelmi és szociális kérdéseket is érintő intézkedéseket a Gyöngyöspatán és máshol is tapasztalható válsághelyzet kezelése érdekében. Gyöngyöspatán az éjjel tömegverekedés tört ki a Véderő és a helyi romák egy csoportja között; négyen megsérültek, egy embert őrizetbe vettek, további hatot előállítottak.

A közpénzekkel való visszaélések büntethetőségét kezdeményezi a kormány a büntető törvénykönyv módosításával - jelentette be a kormányszóvivő. Nagy Anna elmondta: új fogalom épülne be a Btk.-ba, a költségvetési csalás. Eszerint bárki, aki közpénzekkel él vissza, az 100 ezer forintos értékhatár felett 2-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel lenne sújtható.

Kiszámítható és fizethető lesz a törlesztés a lakáshiteleseket segítő tervezett intézkedésekkel - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára. Cséfalvay Zoltán az Országgyűlésben, a lakáshitelesek helyzetéről szóló, ellenzéki kezdeményezésű politikai vitában emlékeztetett arra, hogy a részleteket várhatóan június végéig rögzítik a kormány és a bankszövetség közötti megállapodásban. A Fidesz vezérszónoka az előző kabinet felelősségét hangsúlyozta, a szocialisták viszont a kormányt bírálták azért, hogy nem hoz megfelelő intézkedéseket. A Jobbik a kereskedelmi bankok felelősségét is firtatta, míg az LMP arra hívta fel a figyelmet, hogy a bajba jutott lakáshiteleseket indokolatlan, aránytalan díjak is sújtják.

Öt új adónemet is bevezethetnek 2014-ig Budapesten, miután a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a következő három évre szóló gazdasági tervet. Budapest a jóváhagyott előterjesztés értelmében azt vizsgálja, hogy a többi között bevezethető-e az úgynevezett dugódíj, a vigalmi adó, a tűzoltási járulék és az ingatlan-értéknövekedési adó. Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta: a főváros működőképességének fenntartásához szükség lenne a dugódíj bevezetésére, de ehhez meg kell teremteni a most még hiányzó feltételeket. A közgyűlés döntött arról is, hogy 50 ezer forintig terjedő pénzbírságot is kaphatnak a jövőben a közterületeken életvitelszerűen lakó hajléktalanok. Döntöttek emellett a képviselők a járműbeszerzési javaslatról. Eszerint Budapest 2014-ig 96 villamost és 93 trolibuszt, 2016-ig pedig újabb 37 villamost vásárol. A 156,5 milliárd forintos költség várhatóan 98 százalékát az unió finanszírozza. Megszavazták még, hogy Budapesten összesen 26 közterület kapjon új nevet. A Moszkva tér ismét Széll Kálmán tér lesz, a Lágymányosi hidat Rákóczi hídnak nevezik át, a Margit híd budai hídfőjéhez közeli terület pedig Elvis Presley nevét viselheti. A közgyűlés arról is határozott, hogy a Budapest Galéria olvadjon be a fővárosi történeti múzeumba, illetve Budapest Gödöllővel együtt pályázzon a 2017-es Világjátékok megrendezésére.

Májustól ismét olcsóbb lesz több mint 50 gyógyszer. Az egészségbiztosító közlése szerint az árcsökkenés átlagos mértéke 14 százalék, de több készítményért 30-40 százalékkal kell kevesebbet fizetni májustól. Az érintett termékek köre több, népbetegség kezelésére szolgáló szert is tartalmaz, például vérnyomáscsökkentőt, koleszterinszint-csökkentőt, illetve antidepresszánst.

Molnár Piroska Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész került a nemzet színészei közé a közelmúltban elhunyt Komlós Juci helyére. Erről a Nemzet Színésze címet viselő művészek döntöttek. Molnár Piroska 1968-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, játszott a többi között Szegeden, Kaposvárott és a Nemzeti Színházban is. És számos filmben szerepelt.

Megállapodásra jutott a két legfőbb palesztin szervezet, a Mahmúd Abbász elnököt támogató Fatah és a Gázai övezetet kormányzó Hamász egy átmeneti nemzeti egységkormány létrehozásáról. A tárgyalásokon közvetítő szerepet betöltő egyiptomi hírszerzés szerint meghatározták az általános választások dátumát is. A megbékélési egyezményt néhány napon belül Kairóban írják alá.

Jemen fővárosában ismét erőszakkal próbáltak meg feloszlatni egy százezres kormányellenes tüntetést a biztonsági erők és a hadsereg alakulatai. Egészségügyi források szerint a rendfenntartók éles lőszert használtak és könnygázt is bevetettek; legalább 9 ember meghalt, mintegy százan pedig megsebesültek.

Feltehetően több mint 77 millió felhasználó neve, lakcíme és valószínűleg hitelkártya hozzáférése került illetéktelen kézbe, amikor feltörték a Sony online játékhálózatát. A PlayStation Network elleni támadás az internet történetének egyik legnagyobb adatlopása.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×