INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Büntetni fogják a hajléktalanokat

Infostart / InfoRádió
A Fővárosi Közgyűlésben döntöttek arról, hogy 26 közterület új nevet kap, elfogadták Tarlós István adócsomagját továbbá azt, hogy büntethető lesz az, aki a közterületeket életvitelszerűen használja, emiatt civilek zavarták meg a közgyűlés reggeli munkáját.

Börtön helyett lakhatást, a város mindenkié - ilyen és ehhez hasonló rigmusokkal, valamint síppal dobbal zavarták meg a fővárosi közgyűlés szerdai ülésének megkezdését szociális munkások és hajléktalanaok, valamint a Város Mindenkié csoport képviselői. A civilek az ellen a javaslat ellen tüntettek, amely szerint ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal és elzárással büntetnék a közterületet életvitelszerűen használókat. Egy óra elteltével rendőrök igazoltatták a rendbontókat, majd 10 óra után zavartalanul folytatódott az ülés, amelyen szót kapott a Város Mindenkié csoport képviseletében Bene Géza, aki elmondta, hogy azt szerették volna elérni, hogy vonjéák vissza ezat javaslatot.

Az előterjesztést egyébként megszavazták, szintén ehhez tartozik, hogy a jövőben közterület-használati hozzájárulást kérhetnek a szórólapozóktól és az utcazenészektől is.

Szintén döntöttek a képviselők a főváros 2011 és 2014 közötti gazdasági tervéről, maely szerint öt új adónemet vezethet be Budapest. Tarlós István kiemelte, hogy a Városházán vizsgálják majd a dugódíj, a vigalmi adó, a tűzoltási járulék és ingatlan-értéknövekedési adó, illetve a területfejlesztési alap létrehozását.

"Csak 2013 végén, 2014 elején várható a dugódíj bevezetése Budapesten, mivel meg kell teremteni a most még hiányzó feltételeket. Az új adónemek létrehozásának alapvető kritériuma, hogy az Országgyűlés változtasson a helyi adónemeken. A főváros működőképességének fenntartásához szükség lenne a dugódíj bevezetésére" - mondta Tarlós István.

Horváth Csaba, a fővárosi MSZP frakcióvezetője kiemelte, hogy ismét cinikus, képmutató és embertelen városvezetés képét mutatta a Fidesz KDNP frakció, továbbá a főpolgármester látszatpolitizálást folytat.

A képviselők döntöttek arról is, hogy Budapesten összesen 26 közterület kap új nevet: a Moszkva tér ismét Széll Kálmán tér lesz, a Lágymányosi hidat Rákóczi hídnak nevezik át, a Margit híd budai hídfőjéhez közeli terület pedig Elvis Presley nevét viselheti. Szintén közterületet neveznek el Illyés Gyuláról, Wass Albertről, Görgey Artúrról, Sinkovits Imréről és Mansfeld Péterről is.

A címlapról ajánljuk