eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A táblagépek forradalmára számítanak

A tabletek, más néven táblagépek tavaly jelentek meg a piacon világszerte, és idén várják szélesebb körű elterjedését - mondta a GKIeNET ügyvezetője. Kis Gergely azt mondta: az internetfelhasználók 75 százalékban tartalmat fogyasztanak, azaz van igény a netbookok és az okostelefonok mellett erre az eszközre is.

Magyarországon még korai a tablet PC-ék forradalmáról beszélni, de a kereslet élénkülése már érzékelhető: 2010-ben közel 420 ezer hordozható számítógépet adtak el, amiből megközelítőleg 50 százalékot tesznek ki az ultra hordozható netbookok - derül ki a GKIeNET felméréséből.

Kis Gergely ügyvezető szerint noha a tabletek, vagyis a táblagépek kezelése és megjelenése is sokkal közelebb áll az átlag felhasználók igényeihez, a magyar piacon még csak a korai befogadók körében népszerűek ezek az eszközök. A tabletek terjedésének ugyanakkor kedvez, hogy a mobilszolgáltatók kifejezetten tablet-internetezésre összeállított díjcsomagok esetén a készülékekre támogatási kedvezményt adnak, ahogy a mobiltelefonok esetében is.

A tabletek elterjedésére a választ részben egy amerikai felmérés adta meg, amely szerint egy átlagfelhasználó egész napját vizsgálva mindössze 25 százaléknyi időt tölt tartalomkészítéssel, a nap maradék részében csupán tartalmat fogyaszt, böngészik, videót vagy filmet néz, e-bookot olvas, játszik. Ezekre a tevékenységekre viszont kevés kényelmesebb megoldás létezik, mint a tablet.

A felmérés szerint az idén várhatóan nagyságrendileg annyi tabletet értékesítenek szerte a világban, mint netbookot, ezért míg 2010 a piacra lépés miatt marad emlékezetes, addig idén várhatóan tömegtermékké válnak a magyar piacon is a tabletek.

Az idén a becslések szerint 50 millió tablet találhat gazdára a világban, de 2012-re a tablet piac már meghaladhatja az alsó kategóriás 11-12 colos netbookok értékesítési volumenét.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×