INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Tulassay: A rezidensek az utcára készülnek

Infostart / InfoRádió
A rezidensek problémáit mintegy 7 milliárd forintból meg lehet oldani, a háziorvosok anyagi helyzetén pedig 40 milliárddal lehetne javítani - mondta Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorában. A szakértő arról is beszélt, hogy ha a gyógyszerkasszától valóban elvonnak 120 milliárd forintot, akkor az egy főre eső gyógyszerfogyasztásban az unióban sereghajtó lesz Magyarország.

Kénytelen lesz megoldani a rezidenskérdést a kormány, mert ahogy én a rezidenseket hallgatom, ők ősszel ki fognak menni az utcára - mondta a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorában. Tulassay Tivadar szerint a probléma megoldásához elég lenne hétmilliárd forint. Ez az összeg korábban benne volt a rendszerben, három évvel ezelőttig évente kilencmilliárdot tettek félre a kezdő orvosok oktatására. Ha ez a pénz visszakerülne, megszűnne az elégedetlenség - vélekedett a szakértő.

Az orvosok életpályamodelljéről szólva Tulassay Tivadar elmondta: valószínűleg tényleg azoknál kell kezdeni a megvalósítását, ahol Szócska Miklós egészségügyi államtitkár javasolja, a Magyarországon dolgozni tudó fiataloknál és az alapellátásban dolgozó orvosoknál.

A rektor emlékeztetett, hogy az államtitkár szerint a háziorvosok fizetését negyvenmilliárd forintból jelentősen meg lehetne emelni. Ezzel párhuzamosan azonban elvárásokat is meg kellene fogalmazni: elsősorban azt, hogy a doktorok még magasabb szinten lássák el a kapuőri funkciót. Nem lenne szabad belemenni abba, amit a Medgyessy-kormány megcsinált: elvárások nélkül emelni a közszférában dolgozók bérét - hangsúlyozta Tulassay Tivadar.

Sereghajtók leszünk

Az utolsó helyre csúszik Magyarország az egy főre jutó gyógyszerfelhasználásban az unióban akkor, ha jövőre valóban elvonnak 120 milliárd forintot a gyógyszerkasszától - közölte a Semmelweis Egyetem rektora. Megjegyezte: bár sokszor elhangzik, hogy pazarlás folyik, és indokolatlanul sok gyógyszert fogyasztanak a magyarok, az OECD adatai szerint egy fő évente kétszáz euró értékben vásárol orvosságot, ami a negyedik legkisebb összeg az EU-ban.

Az elvonás Tulassay Tivadar szerint komoly következményekkel járhat. Előfordulhat például, hogy a gyógyszerbeszállítók, -előállítók és -nagykereskedők a mostani hatvan nap helyett nyolc napon belül elvárják majd a számlák kiegyenlítését, ami komoly likviditási problémákat okozhat az egyetemeken és a kórházakban.

Ha Magyarország sereghajtóvá válik az egy főre eső gyógyszerfogyasztásban, a globális gyógyszercégek várhatóan kivonulnak a piacról, a hazai gyártók pedig - amelyek munkahelyeket teremtenek és hozzájárulnak a nemzetgazdasághoz - kénytelenek lesznek visszafogni a termelésüket. Mindez végső soron ellátási zavarokhoz vezethet - jelentette ki a Semmelweis Egyetem rektora.

A teljes adást ide kattintva hallgathatja meg.

Kapcsolódó hang

Aréna 1 - Tulassay Tivadar az életpályamodellrõl
 


Aréna 2 - Tulassay Tivadar a gyógyszerkasszáról
 


A címlapról ajánljuk