eur:
395.4
usd:
372.39
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Mit neveznek át a fővárosban?

A Köztársaság tér és a Moszkva tér átnevezéséről is dönthet jövő héten a Fővárosi Közgyűlés. A tervek szerint a testület kezdeményezi a Lágymányosi híd átnevezését is.

Huszonhat fővárosi közterület új elnevezéséről dönthet a Fővárosi Közgyűlés jövő hét szerdán. Miután a testület legutóbbi ülésén elfogadta az V. kerületi Roosevelt tér Széchenyi István térre nevezését, most napirendre kerülhet többek között a Köztársaság tér II. János Pál térre, és a Moszkva tér Széll Kálmán térre nevezése is.

A javaslatok szerint a III. kerületben Ságvári Endre helyett Sinkovits Imre, Nagybátonyi helyett Hidegkuti Nándor, Koltói Anna helyett Domján Edit utcák lennének, míg a Harsány lejtő Kocsis Sándor út lehet.

A IV. kerületben egyetlen változtatás lesz, egy eddig névtelen teret Gróf Esterházy Jánosról neveznek majd el.

A VIII. kerületi Erdélyi utca Bauer Sándor nevét viselheti. A XV. kerületi Gyalu helyett Dalnoki Jenő, Szőcs Áron helyett Illyés Gyula nevét kapják az utcák, továbbá egy eddig névtelen utca Zala György emlékét őrizheti meg.

A XVI. kerületi Bajcsy-Zsilinszky tér Tabódy Ida tér lesz, a XVII. kerületi Mónus Illés park dr. Kósa Árpád park lesz. A XVII. kerületben már korábban szobrot állítottak Wass Albertnak, az íróról most ezt a névtelen teret nevezik el.

A korábbi pápa mellett egy másik lengyel katolikus személy emlékét is megőrzi a magyar főváros; az 1984-ben mártírhalált halt lengyel katolikus pap, Popieluszko a XXI. kerületben kap utcát. A csepeli utca jelenleg Ságvári Endre nevét viseli.

Csepelen további három közterületet neveznek át; Bajáki Ferenc utca helyett Mansfeld Péter utca, Tanácsház utca helyett Károli Gáspár utca, valamint Áruház tér helyett Görgey Artúr tér szerepel majd a táblákon.

A XXII. kerületben öt utcát neveznek át. Sallai Imre helyett Rudnyánszky, Anger Jakab helyett Fáy Ferenc, Koltói Anna helyett Romhányi József, Zalka Máté helyett Simándy József, míg Andra János helyett Zakariás József neve áll majd az utcatáblákon.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán dönthet arról is, hogy a Földrajzinév-bizottságnak javasolják a Lágymányosi híd átnevezését Rákóczi hídra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×