INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Minden szakigazgatási szerv integrálódik a kormányhivatalokba

InfoRádió / MTI
Eddig 14, regionális kirendeltséggel működő szakigazgatási hivatal integrálódott a kormányhivatalokba, a rendszerhez 2013 végéig mind a 33 szerv csatlakozik, létrehozva a valódi egyablakos ügyintézést - mondta Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára

A területi közigazgatásért és választásokért felelős politikus kifejtette: az idén január 1-jével a legnagyobb forgalmú ügyintézést lebonyolító hivatalokat "csatornázták be" a kormányhivatalokba.

"2013 végéig rendet teszünk a túlburjánzó szervezetek között" - közölte az államtitkár.

Szabó Erika elmondta: az a cél, hogy az összes hatósági ügyet a kormányablakoknál lehessen intézni, "ne kelljen az embereknek minden hivatal helyét és nyitva tartását fejben tartaniuk." A területi közigazgatás szintjén ez történelmi átalakítást fog jelenteni - fűzte hozzá.

Az államtitkár kiemelte: elsősorban a technikai és hivatali személyzet terén kell felszámolni a párhuzamosságokat. Jelenleg a legtöbb hivatalnak eltérő informatikai rendszere van, így mindegyiknek saját rendszergazdákat és egyéb technikai személyzetet kell fenntartania, de például a gépjárműpark ellenőrzését is szabályozni kell.

Rácz Róbert, Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott ehhez kapcsolódva elmondta: a megyei kormányhivatalnál nem volt jelentős mértékű létszámleépítés a hivatalok integrálásakor, ők a korábbi ingatlanbérleti szerződések és a beszerzések áttekintésével igyekeztek javítani a költséghatékonyságon.

Szabó Erika beszélt a 2013. január 1-jével bevezetendő járási rendszerről is, ami - mint kiemelte - nem önkormányzati képviseleti szint, hanem a kormány feladatait ellátó közigazgatási egységként működik majd. Ezzel kapcsolatban folyamatosan egyeztetnek a Belügyminisztériummal, hiszen részletesen szabályozni kell az állam és az önkormányzatok feladatköreit.

Hozzátette, hogy a jegyzők leterheltek, hiszen olyan feladatokat is rájuk testált az állam az elmúlt években, amelyek nem önkormányzati hatáskörbe tartoznak. Miután ezt szabályozták, várhatóan 2013 végére, a járási székhelyeken is nyílnak kormányablakok - mondta az államtitkár.

A címlapról ajánljuk