eur:
388.49
usd:
361.01
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Gyógyítás beutaló nélkül - lapszemle

A kórházaknak nem érdekük elriasztani a körzeten kívüli beteget - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet a Biszku-ügy állásáról számol be.

A kórházaknak nem érdekük elriasztani a körzeten kívüli beteget - írja a Népszabadság. Bár a körzeten kívüli, illetve a beutaló nélkül érkező páciensektől kérhetnének a kórházak pluszpénzt, mégsem teszik. Ahány forintot ugyanis ilyen módon a betegtől beszednek, annyival kevesebbet kapnak az egészségbiztosítótól. A legtöbb, a beutalási rendet megkerülő beteget budapesti kórházak látják el, főként a Pest, Fejér, Heves és Komárom-Esztergom megyei kórházak helyett. A kórházak ezért máshogy próbálnak bevételhez jutni, például visszaállnak a régebbi technológiára, a töréseknél nem szegelnek, hanem hajlított lemezt használnak, mint 10 éve.

Biszku Béla ügyét tegnap felterjesztették a Legfőbb Ügyészséghez - mondta a Magyar Nemzetnek Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Az idehaza különlegesnek számító eljárás ezzel új szakaszába érkezett. Hamarosan kiderül, vizsgálható-e egyáltalán a hajdani megtorló gépezet irányítóinak felelőssége. A Biszku Béla elleni eljárást október 21-én Gellért Ádám kezdeményezte. A jogi tanácsadó beadványa szerint a Kádár-rendszer belügyminisztere, az állampárt központi és politikai bizottságának tagja felelőssé tehető azért, hogy Maléter Pált, Szilágyi Józsefet, Gimes Miklóst és Nagy Imrét 1958 nyarán koncepciós eljárásban halálra ítélték, majd kivégezték.

Az Index információi szerint január 1-től Mikola Istvánt neveznék ki Magyarország OECD-nagykövetének. A Fidesz egészségpolitikusa, korábbi egészségügyi miniszter hazánk állandó OECD-delegációját vezetné. A legfejlettebb ipari országok gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi tevékenységének összehangolására létrejött Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet központja Párizsban van, s itt működik Magyarország OECD-nagykövetsége is. Az OECD Tanácsában a tagországokat a nagykövetek által vezetett delegációk képviselik.

Az Allianz beolvasztása után az FHB fiókjainak száma 22-ről hetven fölülire emelkedik, és támaszkodhat a piacvezető biztosító 1600 ügynökből álló hálózatára. A bank mérlegfőösszege tizedével, mintegy 80 milliárd forintra nő, az 50 ezer régi ügyfélhez további 130 ezer járul. Közvetve azonban az igazi nyereség az, hogy a biztosító hálózatán keresztül el tudják érni ajánlataikkal az Allianz 1,2 milliós ügyfélbázisát is - mondta Spéder Zoltán, az FHB egyik fő tulajdonosa a Napi Gazdaságnak adott interjúban. Csaknem 100 ember dolgozik a rendszerek összehangolásán, cél, hogy április 1-jére egységes legyen a bank.

Nehezen olvad a lakossági ügyfelek kezén lévő svájci frank hitelállomány: a szeptemberig tartó egy év alatt csak a gépjármű- és személyi hiteleknél sikerült érdemi csökkenést elérni, az ingatlanalapúak állománya 5-6 százalékkal még növekedett is. A történtekért a forint kedvezőtlen árfolyammozgása okolható - írja a Világgazdaság.

Az eurózóna öt éven belüli megszűnésére nem lát sok esélyt, arra viszont már sokkal inkább, hogy az kevesebb taggal működik majd - idézte a Portfolio.hu a világ legnagyobb kötvényalapját is kezelő Pimco vezérigazgatóját. Mohamed El-Erian véleménye szerint az európai adósságválságot csak a költségvetések rendbetételével lehet megoldani, a likviditás javítása csak időlegesen segíthet. Amíg a deficitek valódi okát nem kezelik, addig egyik ország jöhet a másik után a bajbajutottak sorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×