eur:
388.51
usd:
360.6
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Orbán Viktor erősítené a kapcsolatokat Moszkvával - a nap legfontosabb hírei

További egyeztetések várhatók a Szurgutnyeftyegaz Mol-részesedéséről Moszkva és Budapest között. Ezt az orosz kormányfő sajtótitkára közölte a magyar és az orosz miniszterelnök tárgyalásai után, de részleteket nem mondott a megbeszélésről.

A Szurgutnyeftyegaz tavaly vásárolta meg a Mol több mint 20 százalékos részesedését az OMV-től, amit a magyar olajtársaság barátságtalan lépésnek nevezett; jelenleg az orosz cég nem érvényesítheti teljes körűen tulajdonosi jogait. Ezt Vlagyimir Putyin a közelmúltban tűrhetetlennek nevezte. Orbán Viktor moszkvai megbeszélésein szó volt a Déli Áramlat gázvezeték ügyéről is. Alekszej Miller, az orosz Gazprom vezérigazgatója a tárgyalások után konstruktívnak nevezte az együttműködést. A találkozón valószínűleg szó volt a Malév ügyéről is.

Új közfoglalkoztatási rendszer

Január elsején lép életbe az új közfoglalkoztatási rendszer; ennek finanszírozására 152,5 milliárd forint fordítható - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Czomba Sándor a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: az új intézkedések között szerepel, hogy azok a vállalkozások, amelyek hátrányos helyzetű munkanélkülit foglalkoztatnak, nyolc hónapon át a bruttó bér és járulék akár 70 százalékát is megkaphatják támogatásként. Ezért négy hónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kell vállalniuk.

Erősítik a korrupció elleni harcot


Korrupciós ügyekre szakosodott csoport jöhet létre az ügyészségen belül - közölte a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor a Transparency International Magyarország rendezvényén elmondta: a jövő évi költségvetés a jelenleginél három milliárd forinttal többet biztosít az ügyészségeknek, és plusz egy milliárdot kapnak egy korrupcióellenes csoport létrehozására, amely - mint mondta - 55 új munkatárs felvételét teszi lehetővé.

Selmeczi: Egyéni számlák lesznek a nyugdíjrendszerben

A tervek szerint 2013. január elsejétől vezetik majd be az egyéni számlákat az állami nyugdíjrendszerben - mondta a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott. Selmeczi Gabriella az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: ez nemcsak az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők számára lesz elérhető, hanem azok is így kapnak tájékoztatást, akik eddig is az állami rendszer tagjai voltak.

Nem veszít előnyéből a Fidesz

Lényegében változatlan a pártok támogatottsága a Századvég Alapítvány felmérése szerint. A közvélemény-kutatásban résztvevő biztos szavazó pártválasztók 66 százaléka a Fidesz-KDNP pártszövetséget támogatja, a szocialistákra a válaszadók 15, a Jobbikra 11, az LMP-re pedig hat százaléka adná voksát. Az Ipsos legutóbbi közvélemény-kutatása szerint novemberben sem veszített előnyéből a Fidesz. A biztos pártválasztók között a Fidesz 68, az MSZP 17, a Jobbik kilenc, az LMP négy százalékon áll. Az összes választó körében az októberi 39-ről 37 százalékra mérséklődött a kormánypártok tábora, miközben a szocialisták támogatottsága tíz, a Jobbiké négy, az LMP-é pedig két százalékra csökkent.

Iszapkatasztrófa: a politikai felelősséget is vizsgálná a Jobbik

A szakmai és politikai felelősséget is vizsgálná a Jobbik az októberi vörösiszap-katasztrófa ügyében. A baleset felderítésére alakult parlamenti bizottság legkésőbb jövő novemberre elkészíti jelentését. Közben megkezdődött az első kártérítési per a vörösiszap-katasztrófa ügyében a Fővárosi Bíróságon; a devecseri Konkoly József csaknem húsz millió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítésért nyújtott be keresetet a Magyar Alumínium Zrt. ellen. A vörösiszap-katasztrófa sújtotta településeken ezzel egyidőben meghosszabbították a lakóingatlanok építésére kiírt közbeszerzési eljárást A kivitelezésre csütörtökig pályázhatnak a vállalkozók.

Több tejet kellene inni

A jelenlegi 160-ról 200 literre növelné Magyarországon a fejenkénti éves tej- és tejtermék-fogyasztást a következő 10 évben a Tej Terméktanács. Az ágazati, stratégiai programot a Budapest belvárosában a magyar tejtermékek népszerűsítéséért tartott szimpátia tüntetés után ismertette a szervezet szakmai koordinátora és szóvivője. Bakos Erzsébet hangsúlyozta: a mostani mennyiség mintegy fele az uniós átlagnak.

Súlyos gondokat okoz a havazás Európában

Továbbra is jelentős fennakadásokat okoz Európa számos országában a havazás és a hideg idő. A németországi Frankfurt légikikötőjében több mint 200 repülőgépjáratot töröltek, Lengyelországban a hó megbénította a közúti, a vasúti és a légi közlekedést. Csehországban négyen meghaltak az országutakon. Olaszországban az északi hegyvidékes területeken mínusz 10 fokot mértek. Nagy-Britanniában elsősorban Skóciában és Anglia északkeleti térségeiben jelentett problémát a havazás, de mára elérte a brit fővárost is. Közben Görögországban a hét vége óta kellemesen tavaszias az idő, átlagosan 20 fokos hőmérsékletet mértek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×