eur:
388.51
usd:
360.62
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mi várható a magyar EU-elnökség ideje alatt?

Az egyeztető és a kompromisszumkereső tulajdonságait kell kidomborítania Magyarországnak a soros elnökség idején - véli az Európai Bizottság kereskedelmi főigazgatóságának megbízott főigazgatója.

A Lisszaboni Szerződéssel megnőtt az Európai Parlament szerepe, ezáltal komplikáltabb lett a háromoldalú együttműködés a parlament, az Európai Bizottság és az Európai Tanács között - mondta egy az uniós kereskedelempolitikai stratégiáról szóló háttérbeszélgetésen Balás Péter.

Az Európai Bizottság kereskedelmi főigazgatóságának megbízott főigazgatója beszámolt arról, hogy a január elsején kezdődő, féléves magyar elnökség idején várható, hogy az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodást köt Kanadával és talán Ukrajnával és Indiával is.

Elképzelhető, hogy Oroszország csatlakozik a Világkereskedelmi Szervezethez a magyar félév alatt, ami a főigazgató szerint előrelendíthetné a kétoldalú megállapodás tető alá hozatalát is az EU és Oroszország között.

Balás Péter elmondta továbbá, hogy a világkereskedelem liberalizálását célul kitűző, úgynevezett dohai forduló előre vitelét, illetve befejezését is a magyar elnökség alatt kellene véghezvinni, ellenkező esetben erre belátható időn belül nem lesz esély a G20-as csoport szerint.

Hozzátette: a közeljövő fontos feladata lesz a szellemi tulajdonjogok védelméről szóló egyezmény kiterjesztése Kínára és Indiára, a közbeszerzési piacok megnyitása, illetve a különböző szabványok és állat-, valamint növény-egészségügyi követelmények elhárítása a kereskedelem útjából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×