eur:
389.44
usd:
363.38
bux:
68076.68
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fazekas Sándor: A biogazdálkodás lehet a kitörési pont

A vidékfejlesztési miniszter szerint jövőre az ideinél húsz százalékkal több, mintegy 721 milliárd forintot használhat fel az ágazat a 2011-es költségvetési tervezet alapján. A vidékfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a tárca továbbra is kiemelt feladatának tekinti a kis- és közepes vállalkozások, a helyi értékesítés és feldolgozás segítését, valamint a biotermékek népszerűsítését.

A vidékfejlesztési kiadások 2011-ben 721 milliárd forintos nagyságrendet érnek majd el, ebből a forrásból az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra - az intézményi kiadások nélkül - várhatóan 593 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez az összeg mintegy 28 százalékkal, 130 milliárd forinttal lesz magasabb, mint az előző évi - mondta a vidékfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a 2011-es költségvetésben, amely a megszorítások helyett növekedési lehetőséget teremt a gazdaságnak, a mezőgazdaság súlyponti elem. Azért fontos fokozott figyelmet fordítani a termelésre, mert az abból befolyó összegeket lehet később a többi között jóléti kiadásokra, intézményfenntartásra és az államadósság csökkentésére fordítani - tette hozzá.

A miniszter szerint a magyar vidék és mezőgazdaság számára biogazdálkodás lehet az egyik kitörési pont, erre a területre a most formálódó Széchenyi-terv kiemelt ágazatként tekint. Fontos, hogy az emberekben tudatosuljon, mekkora értéket jelentenek a vegyszermentes magyar termékek, az agrárium és az ország számára is versenyhátrányt jelent, hogy a magyarok kevésbé tudatos fogyasztók, mint a nyugat-európaiak, akik ragaszkodnak a hazaihoz - fejtegette Fazekas Sándor.

Arról, hogyan segíti az állam a belső kereslet fellendítését, a vidékfejlesztési tárca vezetője elmondta: megnyitották a gazdák számára a lehetőséget arra, hogy termékeiket közvetlenül dolgozhassák fel és értékesíthessék, ahogyan arra is, hogy az üzemi konyhák, a szociális étkeztetésben résztvevő vállalkozások számára a közbeszerzési eljárás alól mentesülve adhassák el azokat. Bevezették emellett a falusi vendégasztal fogalmát is, így a termelők a helyi vendéglátás keretében értékesíthetik portékájukat.

A pályázati lehetőségekről szólva Fazekas Sándor közölte: a rendszer igen bonyolult és nehézkes, ezt jól mutatja, hogy Magyarországon jelenleg száznegyvenféle agrártámogatás érhető el, ráadásul hosszadalmas folyamat során dől el mind a magyar, mind az uniós források sorsa. A vidékfejlesztési minisztériumnál azt vállalták, hogy bő fél év alatt rendet tesznek e téren, és ledolgozzák a több tízezres nagyságrendű ügyhátralékot - jegyezte meg a tárcavezető.

A miniszter reméli, hogy a jövő év első felében újra tudják indítani a korábban leállított LEADER-programot. A felfüggesztésre azért volt szükség, mert a támogatásokat nem a céloknak megfelelően osztották el: botrányos dolgok történtek az elmúlt években, helyi MSZP-sek által szervezett csoportok nyúlták le a pénzeket - magyarázta Fazekas Sándor, aki szerint a rendszer megfelelő működtetése és erős civil kontroll mellett ilyesmi a továbbiakban nem fordulhat elő.

Az állattenyésztés és a növénytermesztés viszonyát is igyekszik helyre billenteni a kormányzat, ez azonban időbe telik. Ehhez is segítséget nyújthat a helyi feldolgozás és értékesítés elősegítése, az élelmiszerbiztonság fejlesztése és a termelés növekedésének támogatása - fűzte hozzá a vidékfejlesztési tárca vezetője.

A teljes műsort meghallgathatja, ha ide kattint!

Hanganyag: Extrerde Tibor

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×