eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Muszbek Katalin: Oktatni kellene a hospice ellátást az orvosoknak

Orvosi egyetemeken kellene oktatni a hospice ellátást - mondta az InfoRádiónak a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója. Muszbek Katalin szerint az elmúlt közel két évtizedben a legnehezebb a finanszírozás kérdése volt, valamint az, hogy a palliatív ellátást elfogadtassák az orvosokkal.

Az orvosegyetemeken be kellene venni a kötelező tananyagba a hospice-palliatív ellátást - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója. A pszichiáter kiemelte: a szervezet a külföldi minták alapján tudna segíteni a tananyag összeállításában.

Az igazgató fontosnak tartaná azt is, hogy az orvosegyetemeken legyen egy 10-20 ágyas fekvőbeteg részleg, mivel így a jövő orvosgenerációja a nyári szakmai gyakorlaton megtapasztalná ezt a pluszt, és később, már a munka közben másként viszonyulna a végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek ellátásával, életminőségük javításával foglalkozó módszerekhez.

A Magyar Hospice Alapítvány 1991-ben jött létre, és Muszbek Katalin szerint az elmúlt közel két évtizedben a legnehezebb a finanszírozás kérdése volt, valamint az, hogy az ellátást elfogadtassák az orvostársadalomban. Hiába látja a szakorvos, hogy palliatív kezelésre lenne szükség, de csak kevésnek jut eszébe, hogy a hospice-rendszerbe küldje a beteget - fejtette ki. A palliatív kezelés a gyógykezelésnek olyan formáját jelenti, amely a tünetek enyhítésére törekszik, de a betegség gyógyulását, lefolyásának megváltozását nem eredményezi. A kezelés elsődleges célja a beteg életminőségének javítása.

Az igazgató beszélt arról is, hogy évekig gond volt a finanszírozással, hiszen az OEP-nél nem számított önálló szakágazatnak a hospice ellátás. Az adó 1 százalékának felajánlásai segítettek sokat az alapítványon - tette hozzá.

Muszbek Katalin közölte: Magyarországon évente 32-35 ezer rákbeteg hal meg, az alapítvány pedig 6-7 ezer beteget lát el, de fontos figyelembe venni, hogy nem mindenki akar bekerülni a rendszerbe. Egy hospice ház működik, emellett ötvennél több otthonápoló szervezet létezik, míg a kórházakban összesen kétszáz ágyas a fekvőbeteg részleg, de a WHO ajánlása szerint ezt ötszázra kellene növelni - fejtette ki.

Az Economist felmérése szerint Magyarország az előkelő 11. helyen áll a hospice ellátást tekintve - mondta Muszbek Katalin, aki szólt arról is, hogy a lengyeleknél fejlettebb az ellátás, és már a környező országokban is fejlődésnek indult a terület.

A pszichiáter szerint az otthonápolást és a hospice házak rendszerét is fejleszteni kell, valamint szükség van arra, hogy a nagyobb, súlyponti kórházakban egy palliatív részleg legyen, hogy a gondoskodás, a tüneti kezelés, a beteg és a család lelki támogatása megvalósuljon.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×