eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Megkezdődhet Kolontárnál az új védőgát építése - hírösszefoglaló

Véget ért a sanghaji világkiállítás. Megrekedtek a tárgyalások Románia és a Nemzetközi Valutaalap között.

A tervek szerint megkezdődhetnek Kolontárnál a másfél kilométer hosszú új védőgát kivitelezési munkái. Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos szerint az új védmű végleges biztonságot nyújt majd Kolontár és Devecser lakóinak. Az építmény a tervek szerint az év végéig készül el. Hétfőre befejeződhet Kolontáron annak az új hídnak az építése, amelyet a Magyar Honvédség a Torna-patakon a megsemmisült építmény helyére emel.

Megfelelő állapotú az ország valamennyi zagy- és iszaptározója, nincs szükség védelmi intézkedésekre - állapította meg a vörösiszap-katasztrófa után elrendelt rendkívüli hatósági vizsgálat. Az ajkai timföldgyár tározójából október 4-én egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki ami elöntött 3 települést. 9 ember halt meg és 400 ház vált lakhatatlanná. Közben a devecseri cigánytelep felszámolását szorgalmazta az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. Kolompár Orbán azt kérte Toldi Tamás polgármestertől, hogy a mélyszegénységben élő embereknek is biztosítsanak megfelelő lakhatást az újjáépítéskor. A városvezető azt mondta: használt lakásokat vesznek a cigányoknak Devecserben, vagy - igényük szerint más - településen.

Érdemdíjjal tüntette ki a román külügyminisztérium Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselőt. A magyar politikus a kisebbségek társadalmi befogadásának elősegítéséért kapta az elismerést. Az európai néppárti politikus szerint a díj odaítélése azt üzeni, hogy a romák társadalmi befogadása az Európa előtt álló egyik legfontosabb stratégiai kihívás.

Alkotmánybírósághoz fordul a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, ha a parlament elfogadja azt a fideszes képviselői indítványt, amely szerint a közigazgatásban is lehetőség lenne a jövő évtől a munkavállaló indoklás nélküli elbocsátására. Varga László, a SZEF elnöke a Magyar Televízió Híradójában azt mondta: a törvény elfogadásával néhány hónap alatt 35 ezer ember kerülhet az utcára. Szerinte a törvény azt eredményezheti, hogy ha egy köztisztviselőt politikailag vállalhatatlannak tartanak, akkor szakmai munkájától függetlenül lehet elbocsátani. A törvény előterjesztői: Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán szerint azért kell az önkormányzatoknál is megteremteni ezt a lehetőséget, mert a közszolgálatot valós szolgálattá kell tenni, egyben kialakíthatóvá válik egy minőségi szakembergárda. Az MSZP elfogadhatatlannak tartja a Fidesz új javaslatát.

Kínában véget ért a sanghaji világkiállítást A május elsején nyílt 184 napos expóra 73 millióan látogattak el. A világ eddigi legnagyobb és legforgalmasabb kiállításán 190 ország és mintegy ötven nemzetközi szervezet vett részt. A zárónapon szakmai fórumot is tartottak, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt hangsúlyozta: a világban gyors és mély átalakulás tapasztalható és Kína ezekben a változásokban kulcsszerepet játszik.

Országos reformációi istentisztelettel ért véget a reformáció hónapja Budapesten a Deák téri evangélikus templomban. Az ünnepélyes szertartáson Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében Isten gondviseléséről beszélt és emlékeztetett: a keresztyéneknek a temetőlátogatáskor is érdemes a feltámadásra gondolni. Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a 450 éve meghalt Melanchton Fülöpről tartott előadást.

Mindszenty Józsefre emlékeztek raboskodása színhelyén, Felsőpetényben és a volt rétsági laktanyában, ahol első szabad éjszakáját töltötte a bíboros 1956. október 30-ról 31-re virradóra. A megemlékezésen Fodor Lajos a közigazgatási tárca államtitkára és Tóth Zoltán József, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára is beszédet mondott.

Kis erejű földrengés volt az éjjel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében; károkról eddig nem érkezett bejelentés. A Richter-skála szerinti 2,7-es erejű földmozgás epicentruma Szerencstől 7 kilométerre volt.

Megrekedtek a tárgyalások Románia és a Nemzetközi Valutaalap között. A Mediafax román hírügynökség azt írta: a feleknek nem sikerült megállapodniuk egy kormányrendeletről, amely a hitelvásárlók számára kedvezőbb feltételeket teremt, azaz a - többi között - a bankok nem módosíthatják a hitelszerződéseket, és nem emelhetik a kamatot az ügyfél tudta nélkül. Az IMF bukaresti küldöttsége arra figyelmeztette a román kormányt, hogy ez az intézkedés több száz millió euró veszteséget okozhat a bankoknak, ha visszamenőleges hatállyal bevezetik. A mostani negyedéves felülvizsgálaton eldől, hogy a nemzetközi pénzintézet folyósítja-e a tavaly megkötött, csaknem 20 milliárd eurónyi hitel megállapodás utolsó részletét Romániának.

Irakban hét embert meghalt és húszan megsebesültek, amikor szélsőségesek túszokat ejtettek egy bagdadi templomban - közölték iraki belügyi és védelmi minisztériumi tisztségviselők. A rendőrség megostromolta keresztény templomot, ahol a terroristák, mintegy 100 hívőt tartottak fogva. A hatóságok azt jelentették, hogy az összes túsz kiszabadult.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×