eur:
389.07
usd:
361.84
bux:
68534.81
2024. május 8. szerda Mihály

LMP: demonstráció az Alkotmánybíróság székháza előtt

Az LMP szerint Orbán Viktor hülyének nézi a teljes magyar közvéleményt, amikor úgy tesz, mintha az Alkotmánybíróság (Ab) megtámadása az indokolatlan végkielégítések visszavételéről szólna. A párt szombati közlése szerint az LMP a jövő szerdára meghirdetett demonstrációján nem közösködik senkivel, aki kettős mércével mér.

Tordai Bence LMP-szóvivő az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: mindannyian tudjuk, hogy az Alkotmánybíróság jogkörének csonkítása a jogállam lebontása felé tett lépés, és ha mindenképpen konkrét ügyhöz akarjuk kötni, akkor leginkább a magán-nyugdíjpénztári befizetéseink lenyúlásáról szól.

Mint írta, ezért fognak tüntetni a Fidesz demokráciarombolása ellen, az Alkotmánybíróság védelmében november 3-án az Alkotmánybíróság székháza előtt.

Tordai Bence közlése szerint mindenkit várnak, aki ki akar állni a jogállam védelmében, akinek fontos a valódi demokrácia, de nem közösködnek senkivel, aki kettős mércével mér, akinek csak az ellenfél jogtiprása csípi a szemét, aki maga is hozzájárult a jogállam tekintélyének leépüléséhez.

"Nem védjük együtt olyanokkal az Alkotmánybíróságot, akik a nekik nem tetsző Ab-határozatok után szintén megpróbálták átírni az alkotmányt. Nem lehet a jogállam védelméért folytatott küzdelem kulcsszereplője olyan személy, aki pártcélokra használta a rendőrséget és a titkosszolgálatokat, jogszerű tüntetéseket oszlatott fel vagy akadályozott meg, aki alkotmányos kötelessége ellenére nem jelenik meg a parlamenti vizsgálóbizottságok előtt" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök nevének említése nélkül.

Mint írta, az LMP szervezi azt a széles összefogást, amely egyesíti a jogállam védelmében a demokratikus erőket: baloldaliakat, mérsékelt konzervatívokat, liberálisokat és zöldeket. Ezt az összefogást szimbolizálja majd a szerdai tüntetésen felszólalók névsora is. A szónokok személyét keddi sajtótájékoztatójukon hozzák majd nyilvánosságra.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót; ezután Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Ab hatásköréből. A 98 százalékos különadóról szóló törvényt a politikus változatlan tartalommal terjesztette be újra a parlamentnek.

A történtek kapcsán november 2-ára a Magyar Demokratikus Charta, november 3-ára az LMP, november 27-ére pedig az MSZP szervez demonstrációt.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×