eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Így juthatnak el a sírkertekbe a megemlékezők

A kegyeleti ünnep miatt október utolsó hétvégéjén megerősített szolgálatot teljesítenek a rendőrök, módosul a vasúti és a BKV-menetrend, és változik a sírkertek nyitva tartási és temetési rendje is.

A fővárosi temetők a kegyeleti ünnepen és november 2-án, kedden reggel 7 órától este 8 óráig tartanak nyitva. Ez idő alatt a temetői irodák nyitva tartása is meghosszabbodik, azokat 7.30-tól 17.00 óráig lehet felkeresni.

A Fiumei úti Sírkert és az Új köztemető kivételével a temetőkbe október 30-án, 31-én és november 1-jén autóval nem lehet majd behajtani, az uniós országokban érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező látogatókat szállító járművek azonban időkorlátozás nélkül behajthatnak, ha azt a gyalogosforgalom sűrűsége megengedi.

A kiemelt temetők belső forgalmának segítése érdekében az Új köztemetőben november 2-ig, a Fiumei úti sírkertben október 30-án, 31-én és november 1-jén ingyenes mikrobuszjárat segíti a közlekedést.

Sok lesz a rendőr

Mindenszentek ünnepén és halottak napján az ország egész területén lényegesen több rendőr lát el szolgálatot az Országos Polgárőr Szövetséggel együttműködésben - derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság közleményéből. A két szervezet munkatársai főként a temetőkben és azok környékén járőröznek majd, a nagyobb közlekedési csomópontokban és a parkolók környékén pedig a közlekedést segítik majd.

A rendőrség azt kéri a hétvégén útnak indulóktól, hogy fokozottan figyeljék a szolgálatot teljesítők jelzéseit, mert több helyütt is megváltozhat a közlekedési rend. Erről részletesen a BRFK oldalán olvashatnak.

A hatóság arra figyelmeztet, hogy a temetőkbe igyekvők ne hagyjanak táskát, értéket, okmányokat az autójuk utasterében, és óvakodjanak a zsebtolvajoktól. Ha kerékpárral közlekednek a megemlékezők, jó minőségű zárral, sűrű gyalogosfogalmú helyen zárják le azt, és a könnyen leszerelhető alkatrészeket ne felejtsék rajta. Akik a tömegközlekedést választják, lehetőség szerint vegyék igénybe a pályaudvari érték- és csomagmegőrzőket.

Máshogy közlekednek a BKV járatai...

A BKV Budapesten október 30-án, október 31-én és november 1-jén 7:30 és 18 óra között rendkívüli járatokkal és egyes járatok sűrítésével segíti a temetők látogatóit.

A megszokottnál sűrűbben, 10 percenként közlekedik majd a 28-as, 37-es és 37A, a 42-es, az 59-es villamos, és rövidebb követési idővel járnak majd a 8-as, a 30 és 30A, a 36-os, az 53-as, az 58-as, a 68-as, a 92-es, a 93-as, a 95-ös, a 130-as, a 160-260-as, a 169E, a 182-es, a 184-es, a 194-es, a 196 és 196A, a 202-es és a 218-as buszok.

...és a vonatok is

A MÁV-START Zrt. közleménye szerint az óraátállítás és a kegyeleti ünnep miatt változik a vonatok közlekedési rendje: vasárnap ünnepnapi, hétfőn pedig a vasárnapi közlekedési rend lesz érvényben. November 2-án, kedden már a megszokott menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A hétvégén a vasúttársaság a kényelmesebb utazás érdekében a legnagyobb utasforgalmat lebonyolító vonalakon - az igényekhez és lehetőségekhez igazodva - a vonatokat több kocsival közlekedteti. Hogy a pénztárak előtti sorban állást elkerüljék, a MÁV-START-nál azt javasolják az utasoknak, hogy a menet- és helyjegyeket, valamint a regisztrációs jegyeket elővételben vagy az interneten váltsák meg.

Az október 31-i óraátállítás a Bécs-Budapest-Bukarest-Budapest-Bécs útvonalon közlekedő Dacia EuroNight két nemzetközi járatát érinti, ezek a vonatok Lőkösházán várják be a téli időszámítás szerinti indulási idejüket, körülbelül egy órát várakoznak. A Beograd nemzetközi gyorsvonat Belgrád és Budapest felől érkező járatai Kelebián várakoznak a téli időszámítás szerinti indulási időre.

A Volán-társaságok járatainak menetrendje a nem változik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×