eur:
401.88
usd:
365.83
bux:
0
2024. október 8. kedd Koppány

Schmitt: minden állami díj a nemzet hódolata az örök értékek előtt

Minden állami díj a nemzet csöndes hódolata az örök értékek előtt, a szépség, az eredményesség, a tisztesség előtt - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken a Parlamentben az állami kitüntetések átadása előtt.

Az államfő úgy fogalmazott: az emberi tevékenység - legyen az bármiféle - nemcsak mennyiségében, sikerességében, hanem erkölcsi minőségében is megítéltetik.

Véleménye szerint fájdalmas példákon látni, mit hoz a tudás távlatok nélkül, a pénz hajszolása a következmények ismerete nélkül. "Ma együtt szenvedjük néhányak felelőtlenségét" - jelentette ki, majd hozzátette, ő hisz az erkölcsös, igazságos közéletben, "hiszek, mert látom, hogy a szemünk láttára bontakozik ki".

Schmitt Pál felhívta a figyelmet arra: az emelkedett, ünnepi pillanatok különösen alkalmasak arra, hogy belássuk: az ember természetes lelkiállapota a keresés, a zörgetés ajtókon, a kérdés-kutatás.

Mint mondta, a jóféle elégedetlenség, az alkotói vágy viszi előre a sorunkat.

Véleménye szerint egy közösség életképességét jelzi, hogy miként keresi sorsának jobbítását, hogyan tesz fel kérdéseket, és azokra milyen válaszokat ad. A nemzet önbecsülését pedig abból mérhetjük le, ha megnézzük, hogyan bánik a tehetségeivel, a kérdezőkkel és válaszolókkal - tette hozzá.

Az állami kitüntetettekhez fordulva azt mondta: azért vannak ma itt, mert megfogadták a tanácsot, mert kerestek, mert zörgettek és nem nyugodtak.

Mint fogalmazott, a hétköznapokon tanítanak az egyetemen, gyógyítanak a műtőben, kutatnak a laboratóriumban, védik a jogot, szervezik a közösséget, hajtják a gazdaság motorját, gyerekeket mentenek és nevelnek a szépre, gondozzák az ember legsérülékenyebb részét: a lelkét.

Tudományos, művészeti, társadalmi és közhivatalokban végzett munkájukkal, műszaki vagy sportteljesítményükkel, egyházi szerepvállalásukkal mindig az embert szolgálják - tette hozzá.

Schmitt Pál kiemelte: a díjazottak eredményeiből, életművéből, munkájából energia szabadul fel. Ahogy fogalmazott, "annyi hő termelődik, amelynél egy egész nemzet melengetheti a lelkét".

A köztársasági elnök beszélt arról is: 1956-ban az utcára vonuló munkások, egyetemisták erősebbnek bizonyultak egy fegyverekkel fenntartott, gyilkos diktatúránál. "Most csak a kicsinyhitűséget, a bizalmatlanságot, a reménytelenséget kell legyűrnünk. Veszélyes ellenfelek, de legyőzhetők, nekünk menni fog" - hangsúlyozta.

Az államfő - a miniszterelnök előterjesztésére - a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal és a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje kitüntetéseket adta át a Parlamentben. A díjazottaknak Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is gratulált.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Megszólalt a kormány a Nők40-ről

Megszólalt a kormány a Nők40-ről

Az OECD átfogó nyugdíjreform-csomagot írt Magyarország számára, összhangban a helyreállítási EU-források egyik céljával, ám a kormányzat úgy nyilatkozott, hogy nem terveznek reformot. Az elmúlt napokban célkeresztbe került, hogy ha már nem lesz átfogó reform, legalább a Nők40-en változtasson a kormány - amely egyébként része az OECD anyagának is -, most azonban az is kiderült, hogy ezen a téren sem lesz módosítás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×