eur:
402.28
usd:
366.59
bux:
73931.55
2024. október 7. hétfő Amália

Milyen tüneteket okoz a megszáradt vörösiszap?

A kiszáradt vörösiszap pora veszélyes, kiváltképp a kárelhárításban dolgozók számára, ezért szűrővel ellátott maszkkal kell védekezni ellene - mondta az InfoRádiónak Horváth Erzsébet, a Pannon Egyetem szakértői csoportjának vezetője, aki egy hetet töltött a katasztrófa helyszínén.

A vörösiszap már kiszáradt, nincs takarása, nem tartalmaz szervesanyagot, mint a talaj, lúgszennyezés követi és nagy a kiporzás veszélye - sorolta az InfoRádiónak a Pannon Egyetem szakértői csoportjának vezetője, aki maga is egy hetet töltött a múlt hétfői katasztrófa helyszínén.

Horváth Erzsébet is érezte, hogy a por csípi a szemét, irritálja az orrát és a szája is kicserepesedett, de ezek a tünetek hamar elmúltak. Hangsúlyozta azonban, hogy a huzamosabb ideig a helyszínen tartózkodóknak és az ott élőknek nem használ az egyszerű por- vagy kórházi maszk. Olyan maszk kell, amelynek megfelelő a szűrése - emelte ki.

A legnagyobb kitettségnek a katasztrófavédelem dolgozói vannak a szakértő szerint. A lakosság nincs akkora veszélyben, mert zárt helyiségbe tud menni és saját környezetében tudja csökkenteni a kiporzást.

Horváth Erzsébet azt tanácsolja a katasztrófa helyszínén élőknek, hogy ecetes vízzel takarítsanak, mert az semlegesíti az iszapban lévő nátrium-hidroxidot, és ezzel jelentősen lehet csökkenteni az irritációt.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×