eur:
402.28
usd:
366.59
bux:
73931.55
2024. október 7. hétfő Amália

Demeter Ervin feljelentést tesz

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága - jelentette be a testület zárt ülése után a bizottság alelnöke, az ellenőrzési albizottságot vezető Demeter Ervin.

Az ismeretlen tettes ellen a Legfőbb Ügyészségre benyújtandó feljelentés alapja az a jelentéstervezet, amely a polgári titkosszolgálatok elmúlt nyolc évi működéséről - konkrétan a lehallgatási botrányról - szól.

Demeter Ervin, a Nemzetbiztonsági Bizottság kormánypárti alelnöke, az ellenőrzési albizottság vezetője szerint kiderült, hogy az állami informatikai rendszerbe nem az - emiatt később tehát indokolatlanul megfigyelt - UD Zrt., hanem az akkor Laborc Sándor által vezetett Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) hackere tört be - az a jól megfizetett számítógépes szakember, akit Szilvásy György akkori titokminiszter ajánlott be az NBH-hoz, és aki több szocialista politikussal tartotta a kapcsolatot.

A feljelentés alapját adó jelentéstervezetet azonban nem tudta elfogadni a Nemzetbiztonsági Bizottság, mert Vadai Ágnes, a testület szocialista elnöke nem volt hajlandó megszavaztatni. Az Országgyűlés ügyrendi bizottsága fogja eldönteni, hogy volt-e ehhez joga. - fűzte hozzá Demeter Ervin. Szerinte nem volt.

A Nemzetbiztonsági Bizottság egyúttal azt javasolja az érintett vezetőknek, hogy egységesítsék a titkos információgyűjtés eszközeit és azokat rendeljék a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz.

Vadai Ágnes szerint az MSZP azért nem fogadta el a jelentéstervezetet és azért nem támogatta a feljelentés megtételét, mert nem tudják, mi a konkrét ügy, amelyről ezek szólnak.

A Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista elnöke arról is tájékoztatta az újságírókat, hogy megfelelő nemzetbiztonsági szakvélemény hiányában a Jobbik országgyűlési képviselője, Staudt Gábor nem lehet a testület tagja. Az ellenzéki radikális pártnak másik politikust kell jelölnie a bizottságba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×