eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az ENSZ vizsgálja a szudáni rádiós interjú hangfelvételét

Az ENSZ biztonsági kérdésekkel foglalkozó részlegének (DSS) szakértői elemzik a Szudánban elrabolt magyar ENSZ-békefenntartóval készült telefonos interjú hangfelvételét, azzal a céllal, hogy teljes bizonyossággal meg tudják állapítani: valóban Papp István hangja hallható a Dabanga dárfúri rádióban sugárzott beszélgetés során - közölte a New York-i magyar állandó ENSZ-képviselet.

A DSS pozitív jelnek tekinti, hogy az emberrablók a Dabanga rádión keresztül jelentkeztek, mert a legutóbbi - az érintettek kiszabadulásával végződő - dárfúri emberrablási esetben is ezt a csatornát alkalmazták - áll a képviselet közleményében.

Az ENSZ-szakértők szerint a szudáni hatóságok előtt ismert az elkövetőkkel való kapcsolattartáshoz használt kommunikációs csatorna. A DSS képviselője azonban a magyar képviselet munkatársaival folytatott hétfői videokonferencián úgy vélte: "nem szabad abban reménykedni, hogy az ügy rövid időn belül megoldódik". A világszervezet helyi csoportja szorgalmazza a szudáni válságkezelő csoport felállítását. A magyar képviselet álláspontja szerint ehhez Magyarország is hozzájárulhat kétoldalú kapcsolatfelvételek során.

A Dabanga rádió vasárnap lépett kapcsolatba az október 7-én el-Fáserben elrabolt magyar ENSZ-békefenntartóval. A rádiónak Papp Istvánként bemutatkozó férfi azt mondta, hogy egy táborhoz hasonló helyen tartják fogva, ahol mintegy 100 egyenruhás tartózkodik. Elmondta, tart attól, hogy fogva tartói rátámadnak vagy megölik. Amiatt is aggódik, hogy esetleg maláriát kaphat, mert körülötte többen betegek.

Hétfő este az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erejének (UNAMID) szudáni válságkezelő központjában jelentkeztek az emberrablók, és akciójukat azzal magyarázták: így kívánják felhívni a szudáni kormány és a világ közvéleményének figyelmét arra, hogy milyen súlyos anyagi kár érte a terület lakosságát az idén tavasszal elindult piramisjáték során, illetve követelték az említett probléma megoldását.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×