eur:
401.82
usd:
366.02
bux:
73895.14
2024. október 7. hétfő Amália

A legrosszabb eshetőség, ha megreped a zagytározó válaszfala

Meghaladja az egészségügyi határértéket a levegő portelítettségének mértéke a hétfői vörösiszap-katasztrófa területein, ezért az ÁNTSZ kötelezővé tette a pormaszk és a védőszemüveg viselését - mondta az InfoRádiónak a kárfelszámolási helyszíni szóvivő. Dobson Tibor, aki a legrosszabb forgatókönyvről is beszélt, hozzátette: a Kolontár határában épülő gát még hétfőn elkészülhet.

Az éjszaka során a lakosságot veszélyeztető rendkívüli esemény nem történt, folytatódott viszont a Kolontárt az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójától elválasztó gát építése - mondta az InfoRádiónak hétfő reggel a katasztrófa helyszínéről kárfelszámolási szóvivő.

Dobson Tibor hozzátette: az ezer méter hosszú, az alapjánál harminc, a tetejénél nyolc méter széles és négy méter magas gát hetven százalékban elkészült, és az építése várhatóan még ma befejeződik. Ez garantálja majd a kolontáriak biztonságát.

A hétvégén Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy valószínűleg elkerülhetetlen az újabb gátszakadás, mivel a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. 10-es számú zagytározójának fala több helyen megrepedt. Dobson Tibor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a lakosság akkor sem lenne veszélyben, ha a fal kidőlne, hiszen a kazetta már csak masszát tartalmaz.

A legrosszabb eshetőség - és ezért kellett a veszélyeztetett településeken élőket kiköltöztetni - az, hogy a 9-es és 10-es tározót elválasztó gát megsérül, és az azokban tárolt anyagok összeérnek. Ebben az esetben ugyanolyan áradat önthetné el a környéket, mint a múlt hétfőn - magyarázta Dobson Tibor, hangsúlyozva: a két kazettát elválasztó fal ép.

A vörösiszappal elárasztott területeken dolgozóknak az ÁNTSZ kötelezővé tette a pormaszk és a védőszemüveg használatát, mert a munka során az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségű por szabadul fel.

Dobson Tibor hozzáfűzte: egy embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, őt negyvenen, speciális mentők és civilek keresik.

Devecserbe pénzt várnak

Viszonylagos nyugalom van Devecserben, de még mindig tart a készenlét: ha vészhelyzet alakulna ki, a várost részlegesen vagy teljesen kiürítenék, ehhez öt magaslaton gyűjtőpontokat jelöltek ki - mondta az InfoRádiónak a polgármester.

Toldi Tamás hozzátette: egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor oldják fel a készenlétet, mivel a védőgát egyelőre nem készült el. Az építőknek nem könnyű a dolguk, mivel a gát nádas területre épül, ahol a nagy munkagépek csak nehezen mozognak.

Devecserbe is folyamatosan érkeznek a segélyek, amivel kapcsolatban a polgármester elmondta: ruhaneműkre már nincsen szükségük, a munka- és védőöltözet is biztosított. Inkább pénzadományt várnak a város honlapján szereplő számlaszámra (Devecser Város Önkormányzata 11748090-15427085-10070004).

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×